Новини от област Стара Загора и България

Коментарът на

Георги Гьоков: Всички трябва да подкрепим подписката за "Марица Изток"

Георги Гьоков: Всички трябва да подкрепим подписката за Марица Изток
Divident.€U Divident.€U

За Стара Загора, за минно-енергийния комплекс „Марица изток“ и за необходимостта от безусловна подкрепа за настоящата и бъдещата му работа

Депутатът от коалиция "БСП за България" Георги Гьоков призова всички да подкрепим подписката за продължаване работата на енергийния комплекс "Марица Изток".

Своята подкрепа за подписката даде и Общинската организация на БСП Стара Загора, която призовава членовете и симпатизантите си активно и масово да се включат в нея.

Ето и коментарът на Георги Гьоков относно бъдещето и възможните решения за спасяване на енергийния комплекс:

"Стара Загора е един прекрасен град! Шести по големина в страната с население от 134 726 души, център на 5-ата по големина област в България с 321 377 души население (надявам се да са коректни данните на НСИ, които цитирам). Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната.

Минно-енергийният комплекс „Марица изток“ е проектиран и изграден на базата на най-голямото на Балканския полуостров находище на лигнитни въглища, със запаси над четири милиарда тона. За да се достигне до добива на това богатство, са инвестирани милиарди левове, отделяни от държавата в продължение на десетки години. Изкопани са милиарди кубически метра земна маса, за да се разкрият въглищните пластове за добив, като само за последните 15 години са инвестирани над 1 млрд. евро за нова техника (в т.ч. багери) и за рехабилитация и модернизация на наличната.

Към момента ресурсът в находището е изчерпан наполовина - остават около 2 милиарда тона запаси. Днес заради безхаберие, некадърно управление на държавата и енергетиката, частни интереси, корупция, безогледно крадене, управляващите държавата през последните 10-тина години са на път да затрият нещо градено повече от 50 години. И Стара Загора е на път да загуби бъдещето си като център на икономическо развитие.

Забелязвам сериозна активност по темата за бъдещето на комплекса, включително и политическа. Четем публикации в медиите, материали на енергийни експерти, слушаме лекции. Слушаме речи и обещания на хора, които скоро са научили къде се намира енергийното сърце на страната, но дават решения. Гледаме „национални“ и „местни“ политици, които се опитват да яхнат проблема с една единствена цел да извлечат политически и финансови дивиденти за себе си и за партиите си.

Днес неизвестността е най-големия проблем, пред който се е изправила българската енергетика и в частност нашият комплекс. Всички се надпреварват да предлагат решения. Време е, чрез ангажиране на целия научен потенциал на България за намиране на решения в сферата на очистването на емисиите, за разработване на такива очистки на приемлива цена, които да намалят вредните емисии до степен, че да обезсилят аргументите на радетелите за „зелена“ енергия, да застанем зад трайно решение. Основа на едно такова решение може да бъде разработката на Минно-геоложкия университет.

За това си позволявам да припомня моята позиция по въпроса, която не се е променяла от 2011 г. (когато още не се говореше за „зелената сделка“) до днес, и тя е: Безусловна подкрепа към въглищна енергетика (разбира се при спазване на всички реалистични екологични норми) и към МИННО-ЕНЕРГИЙНИЯ КОМПЛЕКС „МАРИЦА ИЗТОК“, за работата му до изчерпване на въглищните запаси.

Заставам зад идеята в кратки срокове да бъде разработена дългосрочна Програма с хоризонт поне до 2050 г. за изграждане на заместващи мощности и за пренастройване на икономиката в Старозагорския регион, за програма, която да гарантира плавен преход, без сътресения, без значителни загуби за обществото и икономиката ни и без тежки социални последици за хората.

Позволявам си да напомня и за позицията на моята партия, която също е последователна през годините и да споделя последната публично изразена Позиция на общинската организация на БСП – Стара Загора, относно: проблемите и предизвикателствата пред енергетиката в България и мястото и ролята на Минно – енергийния комплекс „Марица изток” за гарантиране на енергийната и национална сигурност на България, където изразяваме надежда позицията ни да бъде възприета и от останалите политически сили в Стара Загора, да се обявим в подкрепа на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ и да покажем, че за нас работата в името на просперитета на Стара Загора и България е това, което може да ни обедини в критичен момент, какъвто без съмнение е този. Където изразяваме надежда, че разумът ще надделее над политическите ни пристрастия и с общи усилия ще постигнем необходимото за гарантиране функционирането на нашата въглищна енергетика и на НАШИЯ МИННО-ЕНЕРГИЕН КОМПЛЕКС „МАРИЦА ИЗТОК“.

Сега по инициатива на синдикалните организации в комплекса, тече Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица Изток“, която стартира едновременно в няколко населени места от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково.

Напълно подкрепям подписката. Подкрепи я и Общинската организация на БСП Стара Загора , като призове членовете и симпатизантите си активно и масово да се включат в нея."

Коментари към новината

Още новини от Икономика