Новини от област Стара Загора и България

Заради конституционния гаф

Парламентът ще слуша утре волята на отказалия се Пламен Николов

339 11/08/2021 14:23 Политика Власт
Парламентът ще слуша утре волята на отказалия се Пламен Николов
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

От ИТН се съмняват, че може депутатите нарочно да изберат Николов за премиер, въпреки отказа му

Председателският съвет на Народното събрание реши утре да изслуша оттеглилият се кандидат за премиер на ПП "Има такъв народ" Пламен Николов. Той няма да внася за обсъждане имена на министри, но това е единственият начин парламентът да излезе от конституционния капан, в който попадна с неочакваното оттегляне на кандидата на ИТН.

На базата на волеизлеянието на Пламен Николов депутатите ще гласуват проект за решение, за да може да се изпълни издаденият от президента Румен Радев указ за съставяне на правителство с премиер Пламен Николов. Така връщането на мандата и връчването на втори мандат на следващата по големина парламентарна група ще бъде законно от конституционна гледна точка.

Групата депутати на "Има такъв народ" трябва да представят проект за решение. От партията на Слави Трифонов признаха, че единственото което ги смущава в цялата ситуация е, че парламентът може да гласува против проекта и направят Николов насила премиер.

"Никой няма подобни намерения - да направи някого насила премиер без министри", коментира адвокат Хаджигенов от "Изправи се. Ние идваме"

 

Коментари към новината

Още новини от Политика