Новини от област Стара Загора и България

В изявление по телевизията си

Слави оттегли кабинета си и тръгва към нови избори

1940 10/08/2021 15:00 Политика Власт
Слави оттегли кабинета си и тръгва към нови избори
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

"Има такъв народ" ще подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се отказа да предлага утре състав на правителство в пленарна зала, след като по-рано днес и "Демократична България" обяви, че няма да даде подкрепата си за проектокабинета му. Преди дни от подкрепа се отказа и "Изправи се! Ние идваме".

Лидерът Трифонов обяви решението на ИТН в изявление на живо по собствената си телевизия "7/8", като допълни, че наесен партията му ще подкрепи за втори президентски мандат Румен Радев.

Ето какво точно каза Слави Трифонов в изявлението си:

"Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" отказаха да подкрепят правителство на "Има такъв народ". Заявиха го ясно и в публичното пространство. Това означава следното - протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ са останали в миналото, а в настоящия парламент има политически амбиции, всякакви амбиции - лицемерие, лъжи, предателства и игри, абсолютно неприемливи за мен и за моите колеги от "Има такъв народ".

Затова ще се случи следното. Предполагам ясно става, че ние направихме всички компромиси и жестове към така наречените партии на протеста, за да подкрепят правителство на ИТН като първа политическа сила. За да са спокойни хората, за да има правителство и за да са доволни партиите на протеста. В крайна сметка това не се случи, а предателство на "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме". Предателство е, когато някой те предаде, затова не е тежка тази дума предателство.

Затова ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Ние ясно бяхме заявили, че без подкрепата на тези партии, ние няма да предлагаме кабинет.

Второ, това означава, че ние отиваме на нови избори, защото ние, като първа политическа сила в сегашния парламент, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ. Ние идваме".

Разбира се, съществува вероятността според Конституцията "Демократична България и "Изправи се БГ. Ние идваме" да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП и да направят правителство, както го правеха до неотдавна.

Трето, на президенските избори, които предстоят след няколко месеца, "Има такъв народ" ще подкрепи кандидатът за президент Румен Радев. Защото той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България. И с нашата подкрепа ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур.

И накрая, благодаря на всички, които застанаха до нас с иманата си и при първото ни предложение за кабинет, и при второто ни предложение за кабинет.

Уважаеми колеги, най-искрено Ви благодаря. Тази битка ще е дълга и ни е ще я спечелим заедно."

Коментари към новината

Още новини от Политика