Новини от област Стара Загора и България

Разходите за ток на старозагорското ВиК - близо една трета от оборота

1063 05/08/2021 16:00 Икономика Бизнес
Разходите за ток на старозагорското ВиК - близо една трета от оборота
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През последните години дружеството е намалило разходите си за ток с 40%

Близо една трета от оборота на ВиК–Стара Загора отива за плащане на електрическата енергия, с която се изпомпва водата към Стара Загора от изворите край река Тунджа. При месечен оборот от около 3 млн. лева, дружеството плаща за ток приблизително 800 000 лева. От тях 700 000 лева са за електроразпределителния оператор, и 100 000 лева за пренос, посочи управителят на дружеството инж. Румен Райков.

„Разходът за ток остава основен фактор при формирането на цената на водата в Старозагорски регион, въпреки че през последните 6 години успяхме да намалим потреблението на ток с 40%. Ако това не беше направено, сега разходът за ток на старозагорското дружество щеше да надхвърля 1 млн. лева месечно.

Непрекъснатото поскъпване на цената на тока се отразява и върху цената на водата, а само през последните два месеца цената на тока скочи осезаемо“, смята инж. Райков.

Причината за високото потребление на ток е добивът на питейна вода чрез електрически помпи от изворни кладенци. За разлика от Стара Загора, области като Сливен, Велико Търново, София, Варна, Бургас и други, са свързани с язовири. „На практика другите области само получават водата, а ние я добиваме“. Затова намаляването на разходите за ток основна цел на дружеството и през следващите години.

Преди две седмици ВиК операторите, с изключение на „Софийска вода“ и ВиК Добрич оповестиха предложенията си за утвърждаване и одобряване на предстоящия регулаторен период 2022 – 2026 година, обявени и на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране на 26 юли .

Старозагорското ВиК дружество залага ръст на цената на водата от 1 лев (питейна вода, канализация и пречистване) за следващите 5 години, с което се нарежда на трето място в страната по нисък ръст на предложените цени.

„Ако цената на водата не се актуализира, предвид непрекъснато растящата цена на тока, това ще бъде пагубно за водоснабдяването в Старозагорско“, казва инж. Райков.

„Качеството на водата в Стара Загора е добро. Пием жива вода, която е полезна за организма“. Според него спокойно гражданите могат да ползват за пиене вода директно от чешмите, тъй като е добре пречистена.

Коментари към новината

Още новини от Икономика