Новини от област Стара Загора и България

БСП ще предложи служебния кабинет да стане редовен, ако получи мандат

917 04/08/2021 20:00 Политика Власт
БСП ще предложи служебния кабинет да стане редовен, ако получи мандат
Divident.€U Divident.€U

Националният съвет на БСП не даде окончателно становище дали партията ще подкрепи кабинет на партия "Има такъв народ"

Ако получи третия мандат за съставяне на правителство, Парламентарната група на "БСП за България" да предложи служебния кабинет на Стефан Янев да бъде одобрен като редовен. Това реши Националния съвет на БСП на извънредно заседание, свикано специално за да реши дали социалистите да подкрепят така предложения кабинет на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". 

Националният съвет на БСП не излезе с окончателно решение, а даде мандат на ИБ бюро на партията да продължи разговорите с ИТН до подписване на споразумение, което да гарантира постигнатите договорености по осъществяване на конкретни политики.

Националният съвет на БСП оцениа като успешен мандатът за преговори с ИТН, даден от предишния пленум на партията. В решението Националният съвет на БСП взима предвид проведените експертни разговори с ИТН, постигнатите двустранни договорености и установената близост в програмите на БСП и ИТН по приоритетите в сферата на образованието, здравеопазването, социалната и икономическата политика, както и реформата в съдебната система.

НС на БСП отбелязва предварително представените кандидатури за министър-председател и министри от страна на ИТН, приема представената от трибуната на Народното събрание декларация от ИТН като публичен ангажимент от тяхна страна, но я оценява като непълна с оглед постигнатите договорености в двустранните разговори, се казва още в решението.

Националният съвет на БСП отчита и възникналите противоречия между част от т.нар. партии на промяната и липсата на яснота към днешна дата за необходимата подкрепа за правителство, излъчено от ИТН, както и за мнозинство, което да гарантира парламентарна подкрепа за изпълнение на приоритетите му.

Коментари към новината

Още новини от Политика