Новини от област Стара Загора и България

Астрономи от 26 страни представят в Стара Загора открития за Космоса

Астрономи от 26 страни представят в Стара Загора открития за Космоса
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Европейската конференция по археоастрономия ще се проведе в Стара Загора от 6 до 11 септември

Стара Загора събира учени астрономи от цяла Европа и Северна Америка за мащабно събитие, посветено на астрономическите изследвания преди писмеността да бъде създадена.

Европейската конференция по археоастрономия ще се проведе в Стара Загора от 6 до 11 септември. Тя ще събере учени от 24 страни от Европа. Участие ще вземат учени и от САЩ и Канада. По програма са предвидени около 70 доклада, съобщи за Divident.€U директорът на старозагорската астрономическа обсерватория доц. д-р Алексей Стоев.

Половината от участниците във форума ще представят своите научни изследвания онлайн, а останалите ще пристигнат в Стара Загора.

Европейският конгрес по археоастрономия е престижно събитие, което се организира от Европейската организация за астрономия в културата, която беше създадена в България през 1993 г. Археоастрономията е наука, която се занимава с историята на астрономията в предписмената епоха на човечеството.

Най-интересните теми на конгреса в Стара Загора ще бъдат свързани с астрономическите технологии - например, как са били постигнати точностите и натрупаните данни в астрономията във време, когато хората не са имали писменост?

„В съвременната епоха всичко е ясно. Да се развие обаче точна технология за наблюдение на небесните тела преди 7000 години, е нещо сериозно и то трябва да бъде изследвано“, казва доц. Стоев.

Конференцията ще бъде излъчвана онлайн на сайта на организацията http://seac2021.org и ще може да бъде наблюдавана от всеки, който проявява интерес към последните научни изследвания в тази област.

На юлската си сесия Общинският съвет на Стара Загора гласува да бъдат отпуснати 26 000 лева за закупуване на специализирана конферентна техника за обезпечаване на събитието в Стара Загора.

Българските учени под ръководството на доц. Алексей Стоев ще представят три доклада. Първият е свързан с разчитането на слънчевия календар в пещера Магурата, в който чрез пиктограмно писмо е обрисувана слънчевата година. Докладът обхваща спецификата на пещерните рисунки с тип монохрамна живопис.

Вторият доклад включва изследване на доц. д-р Алексей Стоев и негов колега от Гърция в гръцкото светилище Петрота. Там се проучват астрономически уреди от преди 5 000 години. Българските учени ще представят и изследване на високопланинско светилище в Пирин. Те ще демонстрират пред колегите си как могат да се правят 3D модели, да се възстановяват стари астрономически практики.

Коментари към новината

Още новини от Образование