Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

Австрийски фонд изгражда край Чирпан най-големия фотоволтаичен парк в България

2820 03/08/2021 16:39 Икономика Бизнес
Австрийски фонд изгражда край Чирпан най-големия фотоволтаичен парк в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Плановете са инвестицията да стартира в началото на следващата година

Австрийски инвестиционен фонд планира да изгради в района на Чирпан най-големия фотоволтаичен парк в България. Проектът включва той да бъде разположен върху площ от 1600 дка в района на землищата на чирпанските села Зетьово, Златна ливада и Целина.

Планираната производствената мощност на фотоволтаичния парк е 200 мегавата. Става въпрос за същия инвеститор, който изгради най-големия до момента соларен парк в страната – този в Караджалово, близо до Първомай. Негов собственик е австрийско дружество Enery Development, в което дял има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия RP Global.

Очаква се в новия фотоволтаичен парк в Чирпан да бъдат заети на работа около 60 души. Над 300 човека от община Чирпан пък ще бъдат ангажирани с изграждането му.

"Извървяхме до момента 70% от пътя по реализацията на тази инвестиция. Ако тя стане факт, ще успее изцяло ще промени Чирпан през следващите години", смята кметът на общината Ивайло Крачолов.

Общинският съвет на Чирпан е гласувал три решения, свързани с осъществяване на сделката до момента. Окрупнени са терените, сменено е предназначението на земята. Предстоят още две решения на местния парламент, след което ще се върви към отстъпено право на строеж на земята, върху която ще се изгради фотоволтаичния парк, поясни Крачолов.

Инвеститорите планират да изградят 5 км далекопровод от фотоволтаичния парк до бъдещата индустриална зона на Чирпан. Те ще могат да продават директно зелена енергия на инвеститорите в зоната. Цената на продаваната от тях електроенергия ще бъде с 35% по-ниска, а това безспорно ще бъде привлекателно за инвеститорите, смятат от общинското ръководство.

Плановете на община Чирпан са около Нова година инвеститорите във фотоволтаичния парк да разполагат с отстъпеното право на строеж. Ако това стане, фотоволтаичната централа в Чирпан ще бъде завършена до края на 2022 година.

"Във връзка с този проект още сега преговаряме с други австрийски инвеститори, които проявават инвестиционен интерес към Чирпан" - казва Крачолов. Предстоят презентации на проекта за фотоволтаичнитата централа пред компании от Австрия и Германия, отбелязват от общинското ръководство.

"До 6-7 години Чирпан ще бъде топ атракция от гледна точка на инфраструктурното си положение. Ние сме единствения град на 2 магистрали с 4 пътни възела“, подчерта кметът на Чирпан.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика