Новини от област Стара Загора и България

Обновен градски парк

Светещи павета в Станционната градина посочват пътя към старозагорската гара

Светещи павета в Станционната градина посочват пътя към старозагорската гара
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ефектът от паветата е постигнат, след като в тях са вградени светлинни елементи

Светещите павета, които посочват пътя към старозагорската гара, са един от отличителните белези на обновената Станционна градина в Стара Загора.
„Искахме да намерим нещо иновативно, което да отличава този градски парк от останалите в нашия град. Затова решихме да акцентираме на светещи павета. В резултат вечер можем да наблюдаваме феерия от светлина и цветове“, казва главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева.
Ефектът от паветата е постигнат, след като в тях са вградени светлинни елементи, които са линеарно разположени в централната ос север –юг в посока гаровия площад. В началото площадът, който започва от ул. Славянска също има под формата на компас квадратни павета със светлини, видими през нощта. В цялата градина са създадени различни цветни зони. В източната и част, например се залага на детски зоопарк с цветна настилка в пейзажни форми.
Възродената галерия от скулптури по една от алеите е друг акцент, който предава на новия градски парк собствен облик.
Обновеното градско пространство има и всички необходими елементи – детски площадки за деца от всички възрасти, зони за релакс , красиви водни площи, въжена градина. Изградената тоалетна пък е пригодена и за хора с увреждания. Има и спортна площадка за волейбол, дарение от Лайънс клуб.

В южната част на парка, където е локомотива направихме по-голям площад. Предстои и реставрация на локомотива, казва арх.Грозева. За реставрацията община Стара Загора ще разчита на специалисти от БДЖ. Ако БДЖ няма финансова възможност за реставрацията, ще я поеме общината, допълва тя.
Новоизграденият воден фонтан дава възможност да се насладим на съчетанието между музика, светлина и игра на водата.
Новата паркова мебел и вградените паркови елементи, изградени по индивидуален архитектурен дизайн са другите предимства на обновения парк. Изпълнението е добро и прави впечатление специалното отношение към детайла, показа репортерската ни проверка.
Предвидени са удобни пространства за изнесени навън уроци и занимания на децата от близките училища и детски градини. Вградено видеонаблюдение и охрана на място ще следят за опазване на реда в обновеното градско пространство.
Станционната градина е най-голяма по площ от централните градски паркове – тя е с площ 53 дка.

Старозагорската гара е строена през 70-те години. До края на годината е срока на строителните дейности по обновяването и.
Стойността на проекта по обновяването на това символично за старозагорци място е по ОП „Региони в растеж“ и е на стойност 4,4 млн.лв.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство