Новини от област Стара Загора и България

Обсъждат ревизирания План за възстановяване в парламента

750 22/07/2021 16:35 Общество България
Обсъждат ревизирания План за възстановяване в парламента
Divident.€U Divident.€U

България очаква 12 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост

Новите народни представители ще трябва да се запознаят с ревизирания План за възстановяване и устойчивост. Той вече е публикуван и може да се види онлайн. Планът беше изготвен от служебния кабинет, начело с министъра по управление на европейските средства и вицепремиер Атанас Пеканов.
Освен обсъждане от политическите партии Пеканов очаква становища и от неправителствения сектор, социалните партньори, като призова и за обществено обсъждане.
В обновения план са заложени общо 57 проекта и 43 реформи, от които служебното правителство е изготвило 11 проекта и 7 реформи, каза Пеканов. Увеличени са средствата за секторите образование и здравеопазване и са подобрени компонентите за енергийна ефективност и сградния фонд. Има промени в почти всички други проекти и реформи.

Според Пеканов три проекта изпъкват. Това са проектът за национален STEM център, проектът за система за оказване на спешна помощ по въздух, както и създаването на съвет за икономически анализи в страната.
България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13 % от тях могат да бъдат получени авансово.
Съществено променени на служебното правителство са в частта на плана за енергетика и енергиен преход, здравеопазване, както и водната инфраструктура.

Министър Петканов съобщи, че служебното правителство няма да заложи на прогнозна дата за затваряне на въглищната централа "Марица Изток 2".
Лично президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да се вземе такова решение. Това решение трябва да се вземе от редовно правителство. Ние като служебно нямаме как да заложим тази дата", каза Пеканов.

Коментари към новината

Още новини от Общество