Новини от област Стара Загора и България

ИТН: Оттеглянето на Николай Василев налага ревизия на някои министри

1348 16/07/2021 14:00 Политика Власт
ИТН: Оттеглянето на Николай Василев налага ревизия на някои министри
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Партия „Има такъв народ“ ще предложи съвсем скоро актуализиран вариант на предложението си за правителство. Ревизията се налага заради оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за министър-председател. Това заяви на пресконференция водачът на парламентарната група на партията на Слави Трифонов – Тошко Йорданов. Какви са промените ще стане ясно, когато му дойде времето, посочи още Йорданов, перифразирайки думите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Слави Трифонов не се появи на пресконференцията.

Върху Николай Василев се изля много помия през последните дни и това започна от една партия, за която ГЕРБ би трябвало да бъдат по-големият враг, отколкото ИТН посочи Тошко Йорданов. Това е причината неговата кандидатура да бъде оттеглена.

Николай Василев подчерта, че „ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход, който работи със скорост, непозната досега. Това щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето“.

Едно от най-важните неща, които Николай Василев е смятал да направи, ако беше избран за премиер е, намаляване на данъците – данък печалба и данък общ доход на физическите лица от от 10 на 9%, ДДС от 20 на 19%, данък за международен туризъм 5% и други. Василев посочи още, че е замислял повишаване на пенсиите с 35% чрез икономически растеж.

„Една от критиките към мен е, че не съм ново лице. Това е вярно. Ако кандидатът за премиер беше нов, тогава щяха да критикуват, че няма опит. Друга критика е че съм бил от НДСВ – не се обиждам, гордея се с това“, посочи Николай Василев и допълни, че единственото, което го обижда е твърдението, че е кандидатура на ДПС.

„Не забравяйте, че аз съм единствения човек в България, който е уволнил Делян Пеевски.  Опитах се да приватизирам „Булгартабак“ със западни инвеститори. Изгубих поста си и после още двама след мене го изгубиха. Знаете кой го купи“, каза още Василев.

Той подчерта, че има само две зависимости – двете му дъщери. „Най-голямото разочарование за мен е „приятелския огън“ от десния сектор. Винаги съм се определял като десен реформаторски икономист и вероятно съм повече десен от много, които твърдят, че са десни“, посочи Василев.

Той допълни, че като премиер е щял да поддържа политика на западна ориентация, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода на бизнеса. „В България никой повече не трябва да се страхува, че може да изгуби бизнеса си или че ще бъде рекетиран от бюрокрацията“, посочи той.

Василев посочи още, че е противник на постоянните актуализации на бюджета на държавата, защото всяка актуализация увеличава финансовото бреме на всеки един българин. Според него трябва рязко да бъдат увеличени заплатите на лекари, медицнски работници, университетски преподаватели и учители.

Василев заяви, че кандидатите за министри в проектокабинета на ИТН са били излъчени от самата партия, от Слави Трифонов и от него като потенциален премиер и че никакви чужди посолства нямат отношение към техния подбор.

„Отговорността за всичко, което се случва Слави Трифонов си я носи, въпреки че не е кандидат за премиер – това не е задължително. Кабинетът ще ви го представи съвсем скоро – когато му дойде времето“, отговори на въпрос за бъдещето на обявените имена Тошко Йорданов.

Филип Станев призна,че след като Николай Василев няма да бъде премиер, ще се наложи ревизия на някои от министрите. Новият вариант за кабинет ще бъде предложен съвсем скоро.

Коментари към новината

Още новини от Политика