Новини от област Стара Загора и България

Бойко Борисов: Трифонов хвърля прах в очите на хората с обявеното правителство

Бойко Борисов: Трифонов хвърля прах в очите на хората с обявеното правителство
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

 

С изявлението си днес в 11 часа Слави Трифонов хвърли прах в очите на хората, заблуждавайки ги, че има намерение да състави правителство. Това заяви на пресконференция, излъчена на живо в 17 часа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него истинската цел на Трифонов е да доведе ситуацията до там, че да се сбъдне желанието на президента Румен Радев и страната да продължи да бъде управлявана от служебно правителство, контролирано от него.

Според Бойко Борисов има достатъчно доказателства, че резултатите от машинното гласуване са били манипулирани по начин, който да промени крайния победител в изборите.

„Могат ли да ми обяснят как за една нощ – за по-малко от 12 часа, успяха да преброят 95,22% от протоколите, а сега, толкова много време не могат да преброят едни 2% процента?“, попита риторично Борисов. „Никой и до момента не знае кой е победител в тези избори, въпреки това излиза Слави Трифонов още в 11 часа и заявява, че ще приеме мандата, обявява правителство – така не се прави!“, посочи Борисов.

Според него крайната цел на подобен ход е именно да няма правителство и властта на остане в ръцете на президента Радев. Борисов посочи още, че едно правителство на малцинството с 60 депутати няма как да оцелее в реална ситуация в парламента, при която, например, трябва да бъде приет бюджета на държавата. „Ние имахме такова правителство на малцинството в началото, но тогава разполагахме със 100 депутата и въпреки това беше трудно. Защото не може да не се съобразиш и да не потърсиш консенсус по различните точки с тази или с онази парламентарно представена партия, ако искаш бюджета ти да мине“, заяви Борисов.

Борисов посочи, че ГЕРБ отново е фактически победител в изборите на 11 юли. „ГЕРБ печели в 16 области, „Има такъв народ“ печели в 8 области, ДПС в 5, Демократична България в 2 области. Лидерската битка в София печели Бойко Борисов – срещу Корнелия Нинова, Христо Иванов, Хаджигенов и всички останали“.

Бившият премиер се изказа положително за финансиста Николай Василев, който е номиниран за премиер от „Има такъв народ“, но подчерта, че зад връщането на хора от НДСВ той вижда интересите на икономически кръгове, които познава от времето, когато самият Борисов е бил назначен за главен секретар на МВР от премиера Симеон Сакскобургготски. „С Ники Василев се познаваме и той беше един от хората които говорят разумно за сегашната ситуация, нямам нищо против него, но той не е ново лице. Нали Трифонов обещаваше нови лица, а номинира за премиер човек, който е бил два пъти министър и дори вицепремиер. Кое му е новото?“.

Борисов подчерта, че строителство на детски градини върви и в момента – само в София се строят 50 или 60 нови детски градини, а медицински хеликоптери са били поръчани още по времето на неговия кабинет. Относно намерението на Слави Трифонов да прати в НАСА двама астронавти от България и един от Северна Македония, Борисов се пошегува, че „ей така стават „Междузвездни войни“.

Коментари към новината

Още новини от Политика