Новини от област Стара Загора и България

Пред ТЕЦ "Марица Изток 2"

Корнелия Нинова: Поемаме ангажимент за незабавни преговори с Брюксел и удължаване живота на "Марица изток"

Корнелия Нинова: Поемаме ангажимент за незабавни преговори с Брюксел и удължаване живота на Марица изток
Съдържание от Коалиция БСП за България Съдържание от Коалиция "БСП за България"

2 милиарда лева са инвестирани в модернизацията на ТЕЦ "Марица Изток 2" и това трябва да бъде отчетено от Европа

Коалиция "БСП за България" поема ангажимента при влизане в управлението на България да стартира незабавни преговори с Брюксел във връзка с удължаване живота на комплекса „Марица-изток“. Това каза пред събралите се пред ТЕЦ „Марица Изток 2“ симпатизанти, кандидат-депутати и граждани, лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Правителството на Борисов се изхлузи, без да остави решение на тези проблеми, загуби се много време. Ние слагаме акцент върху едно нещо – работните места и доходите на работещите в комплекса. Поемаме ангажимента да бъдем гарант за сигурността на хората, стабилността на икономиката, предвидимост по въпроса с бъдещето на комплекса, прозрачност и информираност. Това е нашият ангажимент към вас. Следете ни, ще го изпълним“, каза още Нинова.

Според лидерът на БСП по темата с бъдещето на комплекса „Марица - изток“ има 4 проблема: единият е свързан с България, другият с хората, които работят тук, третият проблем е свързан с икономиката - не само на региона, но и на цялата страна, тъй като с работа тук са ангажирани над 800 по-малки фирми.

Четвъртият проблем е свързан с екологията, но той ще намери решението си при осигуряване на още време и удължаване живота на комплекса. „Марица - изток“ произвежда над 40% от ел.енергията в страната и при затварянето му това производство няма с какво да бъде компенсирано, напомни Нинова.

Пред събралите се симпатизанти и кандидат-депутати водачът на листата в Старозагорски избирателен район Георги Кадиев каза, че ако комплекса  бъде затворен Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол ще станат треторазрядни икономически области. „За мен е нереалистично на тази територия да се гледат гъби, да се рекултивира земята, да се гледат биволи, както и идеята тук да се правят 4 високотехнологични парка. Нашият ангажимент е да не позволим Марица Изток да бъде затворен и ще преговаряме с Брюксел до последно, за да удължим живота, докато бъде намерено технологично решение“, допълни той.

Кандидат-депутатът от „БСП за България „в Старозагорски регион и ръководител на отдел „Инвестиции“ в централата Георги Василев запозна присъстващите с историята на ТЕЦ 2 и направените през годините инвестиции във връзка с екологията.

През 2002 г. е изградена първата инсталация за улавяне на серни окиси на Балканския полуостров на блок 7 и 8. През периода 2004 -2015 г. е направена мащабна реконструкция и модернизация. Инвестирани са 2 млрд.лева в цялостната модернизация и реконструкция. ТЕЦ 2 има 3 далекопровода -110, 220 и 400 киловолта и е обект със стратегическо значение за енергетиката. „Твърдя, че сме чиста централа. Доказателство е язовир Овчарица, който е наблизо и е направен за нашите нужди. В него гнездят около 46 000 птици целогодишно. От тях 75 вида са в защитена зона“, допълни Василев.

„Говори се за газификация на централата, но само преди седмица получихме писмо от „Сити газ“, че затварят тръбопровода за ремонт. Ако бяхме минали на газ, всичко щеше да спре“, отбеляза кандидат-депутатът.

Кандидатът за народен представител от Старозагорски избирателен район Динко Господинов отбеляза значението на комплекса за това младите хора от Раднево, Гълъбово и Стара Загора да останат да живеят и работят по родните си места.

Кандидат-депутатите от „БСП за България“ заедно с лидера на социалистите Корнелия Нинова отидоха до Рудник 1 на „Мини Марица-изток“. Преди това симпатизанти и членове на „БСП за България“ поднесоха цветя пред паметника на „Свети Иван Рилски“ в Раднево.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика