Новини от област Стара Загора и България

На изборите в неделя

РИК Стара Загора: Минаваме на хартиени бюлетини при технически проблем с машината

РИК Стара Загора: Минаваме на хартиени бюлетини при технически проблем с машината
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Близо 500 машини ще работят в изборния ден в регион Стара Загора

При възникване на проблем с машината на изборите в неделя, представителите на СИК са длъжни веднага да уведомят техник и да се обадят до кол центъра на „Сиела“. Ако проблемът с машината не бъде отстранен в срок от 20 минути от идването на техника, с решение на ЦИК се минава към гласуване с хартиени бюлетини в съответната секция.

Това съобщи за Divident.€U председателят на РИК – Стара Загора Теодора Крумова. Днес се получават хартиените бюлетини от печатницата на БНБ. Хартиени бюлетини са осигурени на 100% за всички избиратели, допълни Крумова.

Нито ЦИК, нито СИК имат право да засичат резултатите от машината до края на изборния ден. След като гласува един избирател, той си вади разписката, сгъва я сам и я пуска в кутия до машината, посочват от Районната избирателна комисия в Стара Загора. В Старозагорски избирателен район ще има 364 машини, като в 101 секции ще има по 2 машини.

Указания за гласуване От началото на обявената възможност за пробно гласуване с машините в Стара Загора, както и в останалите общини, са дошли да получат указания предимно възрастни хора.

В Стара Загора машинно гласуване може да се пробва всеки ден в сградата на областна администрация без сряда. В петък имаха възможност да пробват машинното гласуване в Казанлък и Павел баня. Днес са тръгнали 2 машини за община Братя Даскалови и община Чирпан. Утре указания за машинното гласуване ще получат в Гълъбово и Раднево.
В сряда, 7 юли, машините ще бъдат в Мъглиж, Николаево и Гурково.

Помощ при гласуване В изборния ден при необходимост от оказване на помощ при гласуване, указания може да даде представител на съответната СИК. Той може да помогне, без обаче да се доближава до машината. Необходимо е да спазва дистанция от 2 метра. В указанията му не могат да се споменават цифри и имена на партии, предупреждават от РИК – Стара Загора.

Хората с увреждания имаха опция да подадат заявления до 26 юни, за да ги посети подвижна избирателна комисия. Всички останали лица с увреждания, които могат да се придвижат до избрана от тях секция, могат да гласуват на избраното от тях място.

Все още се събират заявления от карантинираните. Има указания на ЦИК, че такива заявления могат да бъдат подавани и в изборния ден. При наличие на 10 заявления се образува СИК за карантинирани. Ако няма 10 избиратели, няма да бъде образувана подвижна ковид секция, казват от РИК.

Коментари към новината

Още новини от Политика