Новини от област Стара Загора и България

В книга, посветена на 100 години аграрно образование:

Проф. Иван Станков: България може да изхранва 4 държави, а внася зеленчуци и месо

Проф. Иван Станков: България може да изхранва 4 държави, а внася зеленчуци и месо
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Стряскащи данни за селското стопанство на България преди и днес изнася в книга за 100 години аграрно образование у нас именитият учен

България, която е учила Европа на зеленчукопроизводство и овощарство, днес внася 80% от зеленчуците и плодовете, които българите слагат на трапезата си. Тези и много други интересни данни, свързани с развитието на селското стопанство през годините, изнася в книгата си „История, политика и селско стопанство“ един от най-обичаните преподаватели в Тракийския университет, проф. Иван Станков.

„Погледнах през живота си до тук на нещата от всички ъгли. Бях за малко министър, винаги съм бил преподавател, ръководител. Затова реших да напиша тази книга, Всичко това, което съм видял и преживял и което може да бъде от полза на нашата държава, реших да обобщя в тази книга“, каза пред многобройните си студенти, съмишленици, преподаватели от университета и гости на събитието проф. Станков.

Любопитно за хората е да знаят, че дневната норма от плодове и зеленчуци, необходими за правилното хранене на човек е 400 гр. Статистиката показва, че българинът потребява на ден едва около 50% от това количество. Това означава, че и храненето му е далече от здравословните норми, посочи проф. Станков.

С възможностите, които има и с традициите в зеленчукопроизводството, България може да нахрани 4 държави с подобни на нашите мащаби, подчерта пред многобройната си аудитория проф. Станков. За сравнение Нидерландия, която има 2,7 пъти по-малка площ от България, произвежда 13 пъти повече мляко, 15 пъти повече месо, 7 пъти повече яйца, допълни проф.Станков.

Трагично е производството и по отношение на животновъдството. България е отглеждала 1 млн. 778 хил. говеда през 1984 г., а през 2019 г. броят им е едва 511 000. Овцете в България са паднали от 11 млн. на 1 млн. и 200 хиляди животни, показва статистиката.

Преди години страната ни е осъществявала износ на 600 000 тона месо годишно, а сега, за да изхрани населението си, внася отвън 160 000 тона месо.
Това е само малка част от статистиката, която известният учен в областта на аграрните науки е събрал в своята книга. Той разглежда в нея основните периоди, през които минава развитието на селското стопанство в България и се спира на три аграрни преврата в българската история.

На събитието присъстваха ректорът доц. Добри Ярков и членове на ректорското ръководство, декани и заместник-декани, преподаватели от всички факултети, представители на земеделските институти, журналисти, приятели и семейство.

Проф. Станков е започнал да пише книгата си преди година и половина, за да я посвети на 100-годишнината от началото на висшето аграрно образование в България. В нея се проследява развитието на селското стопанство от създаването на Българската държава до наши дни, при всяко управление, при различните владетели и управници на страната ни. Книгата е подкрепена със сериозна статистика, засягаща потреблението, производството, вноса и износа на земеделски култури, животни и животински продукти.
Проф. Иван Станков е част от академичната общност на Тракийски университет – Стара Загора още от времето на ВИЗВМ, като започва от млад асистент, бил е заместник-декан и декан на Аграрния факултет, както и ректор на университета от 2007-ма до 2015-та година.

Коментари към новината

Още новини от Образование