Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори, 11 юли 2021

Водачът на "БСП за България" Георги Кадиев: Ангажирам се да работя за удължаване живота на „Марица Изток“

Водачът на БСП за България Георги Кадиев: Ангажирам се да работя за удължаване живота на  Марица Изток
Съдържание от Коалиция БСП за България Съдържание от Коалиция "БСП за България"

Георги Кадиев е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция "БСП за България"п в 27-ми многомандатен избирателен район в Стара Загора. Разговаряме с него за ангажиментите, които той като водач и кандидатите на коалицията поемат за решаване на проблемите около комплекса "Марица Изток" и развитието на икономиката в регион Стара Загора.

- Господин Кадиев, кои са според Вас основните стъпки, които държавата трябва да направи през следващите години, за да отговори комплекса „Марица изток“ на изискванията на ЕС за въглеродна неутралност?

- Държавата, на първо място, трябва да отговори на изискванията на хората да имат работни места. Тези изисквания са справедливи и засягат 10 000 работни места в комплекса плюс още 100 000 души, които изпълняват дейности на територията на комплекса.

 Първата задача на сегашното правителство, както и на участниците в следващия Парламент, е да се опитаме да предоговорим с Брюксел възможността комплекса „Марица изток“ да продължи да работи след 2025 - 2026 година така както Полша успя да се договори за 2049 г., а Германия за 2038 г. Всякакви други идеи за това как ще складираме въглеродни емисии под земята, как ще ги горим, ще преминаваме на газ, как ще изграждаме индустриални зони, за мен са неработещи, нереалистични. Някои от тях дори не бих искал да коментирам.

През 2011 г. Йорданка Фандъкова като кандидат за кмет обясняваше как Кремиковци ще бъде високотехнологичен парк. Сега, през 2021 г., Кремиковци е гробище. Същото ще се случи с комплекса „Марица изток“, ако продължаваме само да говорим високопарни слова какви технологии ще развиваме там, какви линии ще се  правят, планове за възстановяване и т.н. Трябва де се направи всичко възможно да се удължи живота на комплекса „Марица изток“, защото, ако това не се случи, след 5 години ще изчезнат 100 000 работни места и Стара Загора ще се превърне  в треторазряден град и област. Всякакви приказки от рода на алтернативна заетост са лъжа към избирателите.

- Не е ли късно за  преговори с Брюксел?

- На 13 декември 2019 г. европейските лидери подписаха споразумението и тогавашния премиер Бойко Борисов подписа това споразумение и прие България да не може да субсидира повече емисиите и съответно работата на „Марица изток“, с което на практика обрече комплекса на смърт. Полското правителство не подписа документа и каза че напуска срещата. Когато изпуснеш нещо през 2019 г. е много трудно, разбира се, да го наваксаш през 2021 г. Не си правя илюзии, че ще е лесно, но съм убеден, че това е възможно най-прагматичното решение.

Разговарях с представители на ТЕЦ „Ей И Ес – Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Технологията за улавяне на въглеродния двуокис, складирането му под земята, която се извършва в 10 държави по света, е хубава, но е прекалено нова, експериментална и скъпа. За нашите условия тя ще струва 3 млрд. евро. Тези пари Европа няма да ги даде, защото новата технология означава запазване на работата с въглища. Значи, трябва да извадим парите от националния бюджет или чрез публично-частно партньорство. Това е комплекс с 3800 мегавата производствена мощ, а България има 7000 мегавата мощност. Тоест, половината производствена мощ ще изчезне след няколко години заедно със 100 000 работни места, благодарение на лошо свършена работа от правителството на ГЕРБ.

- Служебният енергиен министър каза, че постепенно централите ще преминават на газ. Какъв е Вашият коментар?

- Това, според мен, не е правилно решение. На първо място, чисто технологично, преминаването от въглища на газ не е лесно. На второ място, през 2030 г. с газта се случва същото, което с въглищата. Европа ще ни натисне да затворим, тоест това ще ни даде още едва 3 - 4 г. живот. На трето място има и чисто геополитически проблем – ставаме зависими от вноса на газ от Русия. Освен това е и скъпо. Не виждам икономическа логика в тези предложения. Технологиите се развиват бързо и ако успеем да удължим живота на комплекса с няколко години, ще се появят далеч по-евтини и добри технологии.

- До каква степен изграждането на нови индустриални зони и привличането на нови инвеститори в Стара Загора би решило бъдещи проблеми с икономиката в региона?

- До момента съществуващите в региона индустриални зони не са фактор за привличане на инвеститори. Виждам зоните, но не виждам инвеститори, които да строят там. Очевидно, че това не е система, която работи. Трябва да се измисли друг начин, други стимули, а не да правим индустриални зони на хартия. Това не е проблем само на Стара Загора, а и на други региони на България. Очакваме да видим построено предприятие, създадени работни места, произведена продукция, платени данъци към държавата. Индустриалните зони се превърнаха в поредната схема за корупция.

 - По какъв начин, според Вас регион Стара Загора може да привлече инвеститори?

- На първо място, а това всъщност е и най-силната лява политика, трябва да се спре натиска, корупцията и изискването за плащане под масата, за да дойде чужд инвеститор. За мен, докато не бъде сменено управлението на държавата на централно ниво и управлението в общините, чужди инвеститори няма да дойдат.

Ако нещо искам силно да се случи, то това е да дадем свобода на бизнеса.

 - По какъв начин бизнесът би получил по-голяма свобода?

- Моята амбиция е да вдигнем прага за регистрация по ДДС, за да могат повече фирми да са под него и да минат на патентен данък. В момента 65% от корпоративния данък се събира от 1000 фирми в България, които са в т.нар. дирекция „Големи данъкоплатци“ в София. Още 15% се събират от средни данъкоплатци, които са около 3 000 фирми. Тоест 4000 фирми в България дават около 80% от корпоративния данък. Останалите 400 000 фирми дават 20%. Тогава защо да се занимаваме с тези малки фирми, които почти нищо не дават вместо да се насочим към големите? На останалите нека да им дадем патентен данък. В НАП има 8000 служители. От тях 2000 са фискален контрол, които ходят и гледат дали малките продавачи по пазара имат касови апарати. Вместо да се занимаваме с големите измами, се занимаваме с тези дребни търговци. Нека се даде свобода на хората да не се занимават с бюрокрация. Трябва да бъде изчегъртан модела ГЕРБ за правене на бизнес в България!

 - Кои са останалите мерки, които предвижда „БСП за България“ във връзка с подобряване на бизнес средата в страната?

- Най-силната лява политика е освобождаване на бизнеса от натиска на бюрокрацията. Имаме мерки, насочени и към данъчни промени, данък на физически лица, въвеждане на необлагаем минимум. Имаме мерки, насочени към млади майки, семейно подоходно облагане с цел да се стимулират младите семейства. Всички те, обаче, за мен са втората крачка, която следва след  първата. Ако спрем кражбите, ще има пари за всички. От това по-лява политика няма.

 - Някои хора казват, че сте станал кандидат-депутат от Старозагорски регион заради собствени бизнес интереси в енергетиката. Какво ще им отговорите?

- На първо място, не съм дошъл в Стара Загора по собствено желание. Бях помолен от госпожа Нинова да дойда в Стара Загора. Моето желание беше да бъда в други региони, които познавам по-добре. Ръководството прецени, че тук ще съм полезен. Аз приемам това решение като покана да играя в националния отбор и полагам всички усилия, за да оправдая очакванията.

Що се отнася до бизнеса в енергийния сектор, той не е мой, а на съпругата ми. Моят бизнес е в частта икономически анализи. Съпругата ми е търговец на ел.енергия - един от средните към големи търговци в България. Тя не е купувала ел.енергия от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от 2015 г., защото енергията на държавната централа е непродаваема. В този ТЕЦ има търговски отдел с 10 души, които трябва да продават енергията на ТЕЦ-а на частните търговци. От 2015 г. те не са продали ел.енергия на никого, защото тя е скъпа и надпазарна.

- Какъв ще бъде личния Ви ангажимент по тема енергетика като депутат от Старозагорски избирателен район в следващия Парламент?

- Ангажирам се да кача министъра на енергетиката на самолета за Брюксел, за да започнат колкото е възможно по-скоро преговорите за удължаване на живота на комплекса. В момента алтернативните решения са скъпи и държавата не може да си ги позволи. Ако ни дадат 5 или 10 години удължаване, сигурен съм, че след този период ще имаме много повече и по-евтини решения.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика