Новини от област Стара Загора и България

В България

15% ръст на аутсорсинг индустрията очакват от сектора

594 25/06/2021 14:09 Икономика Бизнес
15% ръст на аутсорсинг индустрията  очакват от сектора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Стара Загора е притегателен център за ИТ сектора, казват от AIBEST

15% растеж на аутсорсинг индустрията в България очакват в края на 2021 година от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии / AIBEST/ . Това съобщи в Стара Загора нейният председател Илия Кръстев. Над 140 участници, представители на най-големите технологични компании в сектора дойдоха днес в Стара Загора, за да се включат в конференцията „ Експанзия на индустрията и знанието на регионално ниво“.
В ИТ сектора през 2019 са били заети 78 хил.души. Очакванията са за 2020 г. заетите да са се увеличили с още 8 хил. души.

Аутсорсинг индустрията е генерирала през 2019 година 5,5% от БВП на страната, тоест около 2,9 млрд.евро. Очакванията на нашата Асоциация са до края на 2021 година заетите в ИТ индустрията в България да надхвърлят 90 хил. души и през 2022 година тя да заеме 8% от БВП на страната, допълниха от AIBEST.

Бързо разрастване на този бизнес в България, ръст на заплатите на средногодишна база с минимум 10% и желание за откриване на офиси в големите градове на България – това са само част от съществуващите реалности в този бизнес. При това, той е сред малкото в страната, които не само че не са намалили резултатите си вследствие на коронакризата, дори са отбелязали значителен ръст.
Стара Загора е една от дестинациите, в които през следващите години много големи технологични компании ще открият свои офиси, стана ясно от срещата. Градът може да ползва средства по Плана за справедлив преход, за да привлече високо технологични компании, да инвестира достатъчно средства в квалификация и преквалификация на кадри, подчерта Георги Симеонов, директор на Дирекция „Инвестиции и европейски проекти“ в Община Стара Загора.

На срещата на ИТ бизнеса в Стара Загора бяха представени икономическите характеристики на региона, предимствата му за инвеститорите и възможностите да привлече нови инвестиции.

Пред присъстващите Радостин Танев, Организатор на кампанията „Аз обичам Стара Загора", представи 10 причини защо да изберете Стара Загора.

По време на срещата беше акцент беше поставен на пандемията като катализатор на експанзията на бизнеса на регионално ниво: Един за всички, всички за един. Обсъдени бяха възможностите за Дигитализацията като инструмент за конкурентоспособност на регионално и национално ниво, както и мерки за развитие и привличане на бизнеса на регионално ниво

"Индустрията има нужда от локални центрове като Стар Загора.Времето е такова, че дигиталното номадство се превръща в норма. Хората с тази професия вече гледат в какъв град да се установят, не само държавата", допълни Илия Кръстев.

Програмата на събитието включва още представяне на резултатите от годишното AIBEST HR проучване, както и стартъпите - възможност за ускоряване на бизнес трансформациите. В събитието участват още Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенцията за малък и среден бизнес, Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив, Красимир Стойчев, зам.-кмет на Община Бургас, Добри Димитров, председател на BASSCOM, представители на най-големите технологични компании у нас, местните власти и правителството. Те ще дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.

До този момент най-много офиси на ИТ компании в страната има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Няма съмнение, че следващата експанзия ще бъде в Стара Загора, казаха организаторите на срещата.
„Над 60% от компаниите в Асоциацията имат собствени академии, като тази индустрия в България, на практика е най-големият университет в България. Инвестицията в образование за нас е по-важна от създаването на нови работни места“, подчерта Илия Кръстев. „Ние като асоциация се опитваме през последните години да изнесе максимално бизнеса на компаниите извън София. Това е една тенденция, която ще продължи и занапред. Стара Загора винаги е била в полизрението на тази експанзия“, допълни Кръстев.
Нашата индустрия в последната година и половина предвид коронакризата не се усеща от нашите компании. Напротив, компаниите наемат повече служители, търсят възможности за разрастване. Активно ще работим в тази посока бизнесът да излезе от София

Коментари към новината

Още новини от Икономика