Новини от област Стара Загора и България

Национален фестивал на лавандулата събира малки и големи в Чирпан

1757 23/06/2021 10:11 Култура Сцени
Национален фестивал на лавандулата събира малки и големи в Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кулинарни изненади и много музика ще предложи фестивалът

Национален фестивал на лавандулата ще събере малки и големи в Чирпан и Средно градище на 25 и 26 юни/ този петък и събота/. Фестивалът се провежда за седми пореден път, а идеята на организаторите е през следващите години той да се утвърди като едно от най-пъстрите и чакани събития за туристите от България и чужбина.
По тази причина на двата фестивални дни ще присъстват и над 20 туроператорски фирми от страната.

Базар на занаятите и производителите на лавандула, кулинарни изненади, етнографски изложби, концерти на любими изпълнители, са само малка част от богата програма на фестивала.
Той стартира в петък в Чирпан с голям базар на занаятите и производителите на изделия от лавандула. В петъчния ден ще гостува със своя постановка Куклен театър - Стара Загора. Гостите на лавандуловия празник ще се насладят на изпълненията на Силвия Кацарова и Пламен Делабона.

В събота празникът продължава в Средно градище. Туристическо дружество „Средногорец“ организира туристическа пътека. Лавандулов базар, етнографска изложба в читалището, изложби на местни автори са акцент в празничния ден, казва председателят на организационния комитет Нина Гергинова.
Готви се и детска лавандулова работилница,избор на кралица на лавандулата, богата фолклорно-музикална програма.

Важен акцент в съботния ден е провеждането на кръгла маса, свързана с лавандулопроизводството. В нея ще се включат над 70 участника и 10 лектора от страната. Потвърдили са присъствие министърът и зам.-министърът на земеделието.
На кръглата маса ще бъдат представени 3 нови сорта лавандула, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Ще гостуват ректорът и зам. - ректорът на ТрУ, както и други представители на научните среди в страната.
В Чирпански регион през 907 година са направени първите експериментални насаждения на лавандула. В Средногорието официално регистрираните лавандулови насаждения са около 32 -34 000 дка. Малкото количество масло за сметка на по-високо съдържание на линалилацетата е визитната картичка на лавандуловите насаждения в този край, казват организаторите.
Днес няма землище в Чирпанския край, в което да не е застъпено отглеждането на лавандула, отбелязва кметът на Чирпан.

Коментари към новината

Още новини от Култура