Новини от област Стара Загора и България

От днес

Малките бизнеси могат да използват кредити за възстановяване без обезпечаване

775 23/06/2021 08:27 Икономика Бизнес
Малките бизнеси могат да използват кредити за възстановяване без обезпечаване
Divident.€U Divident.€U

Изискванията са фирмата да има 3 години финансова история и поне година да е на печалба

Икономическото министерство е подписало договор с няколко търговски банки, като малкият и среден бизнес може да кандидатства за кредити за възстановяване без обезпечаване. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг във вторник.
Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период. Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката.
Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални. Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение, уточни Асен Василев.

Изискванията са фирмата да има три години финансова история и поне една година да е на печалба. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., уточни представител на банка. Всички малки и средни предприятия ще могат да се възползват от програмата, каза Асен Василев и добави, че с нея се мобилизира 2.5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса.

„Оттук нататък трябва да се фокусираме във високодобавената стойност, износа, малкия и среден бизнес”, каза Петков.
Относно най-големите кредитополучатели от ББР Петков каза: „Една от 8-те компании е обявила, че ще изплати 40 милиона от собствения си дълг. Надявам се, че те ще отидат в поне 40 компании, даже 400”.
Финансовият министър Асен Василев коментира и разширения списък с лицата, които може да бъдат санкционирани по "Магнитски". От думите му стана ясно, че майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, е поискала да бъде извадена от списъка със свръзани лица на посочените по закона.

"Има получено възражение от Ирена Кръстева, в което тя заявява, че няма нищо общо с Делян Пеевски. Възраженията се разглеждат от комисията на база предоставени документи от хората и фирмите. Ако се установи, че липса на свързаност, те, разбира се, ще бъдат извадени от списъка", заяви Василев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика