Новини от област Стара Загора и България

1290 старозагорци са сигнализирали за домашно насилие през изминалата година

1290 старозагорци са сигнализирали за домашно насилие през изминалата година
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

1290 старозагорци през миналата година са се обадили на телефон 112, за да сигнализират за упражнено спрямо тях или друг член на семейството домашно насилие. Случаите на домашно насилие в региона са завишени в сравнение с предходната година, като дял за това има безспорно и социалното напрежение, породено от пандемията. В началото хората обикновено сигнализират за други проблеми – развод, спор за родителски права. В хода на беседите с адвокати обаче се оказва, че първоизточникът на проблема е насилие у дома .
Това съобщи в Стара Загора зам.– министърът на правосъдието Мария Павлова. Тя беше на посещение в региона по повод откриването на първия от трите пилотни центъра в страната за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи.
Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори ще дадат възможност за получаване на първична правна помощ на хора, живеещи под прага на бедност, като фокусът е защита на жертви от домашно насилие и насилие по полов признак.
Адвокатите ще дават конкретна правна информация за начина, по който гражданите могат да защитят правата си, включително и чрез завеждане на дела. На този етап в Стара Загора са ангажирани 6 адвокати, но предстои да бъде проведен конкурс и броят им да стане 20, съобщи министър Павлова.

Откриването на пилотните центрове и безплатната правна консултация стана възможно чрез проект , изпълнен от Националното бюро по правна помощ и финансиран чрез Норвежкия финансов механизъм. Медиатор по проекта в Стара Загора е НПО „Свят без граници.
Хората, които сигнализират за проблеми и се нуждая от правна помощ, могат да си запишат час, както в сградата на Адвокатската колегия в Стара Загора, така и на място в сградата, където се намира медиатора – в кв. Лозенец.
Днес министър Павлова участва в консултации, които се проведоха  в кв.Лозенец. Първата, която се нуждаеше от получаване на съвет  бе млада жена от ромския квартал, чийто съпруг е починал от ковид, а тя трябва да се грижи сама за 3 деца.
Правните консултации се осъществяват, както на място, така и чрез мобилни екипи.

От старта на проекта през 2020 година до май тази година, по проекта са осигурени 433 правни консултации, като 304 от тях са мобилни.
Центрове за получаване на безплатни правни консултации ще бъдат открити също във Варна и Велико Търново.
По проекта ще се изготви координационен механизъм, като чрез него ще си взаимодействат всички институции, имащи отношение към домашното насилие. Това са органите на досъдебното производство, на Бърза помощ, социалните служби, кризисни центрове. Този механизъм ще бъде приложен в цялата страна, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Проектът надгражда това, което сме правили в България и до момента, каза ръководителят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.
Целта е се да достигне до много хора, които по едни или други причини не са успели да получат правна помощ. Друга цел е да успеем да повишим квалификацията на адвокатите, които са ангажирани по тези пролблеми. В проекта се предвиждат обучения на минимум 300 адвокати от страната, които да се запознаят подробно с въпросите на защита от насилие, дискриманация, достъпа до правосъдие и т.н, допълни Илиева.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество