Новини от област Стара Загора и България

Настъпи астрономическото лято

1103 21/06/2021 07:13 Общество България
Настъпи астрономическото лято
Divident.€U Divident.€U

Астрономическото лято у нас започна днес в 6 часа и 32 мин., съобщават от Националния институт по метрология и хидрология.
Днешният ден е най-дългия ден у нас – ще продължи 15 часа и 19 минути.

Летният сезон започва с лятното слънцестоене около 21 юни в Северното поукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо и завършва с есенното равноденствие – около 22 септември в Северното полукълбо и около 22 март – в Южното полукълбо.
Астрономическото лято у нас ще донесе повече слънце и по-високи температури, показват прогнозите.
Едно от култовите места в Казанлъшкия край, където от дълги години се събират хора от близо и далеч, за да почетат започването на лятото, е скалният комплекс Мегалитът над Бузовград. Той се намира на 4 км южно центъра на с. Бузовград, с изключително красива панорамна гледка към Долината на розите и тракийските владетели и поречието на р. Тунджа.

Мегалитът край Бузовград е известен още като Тракийският Стоунхендж. Той е строен около 1800-1600 г. пр. Хр. от древните траки. Основното предназначение на съоръжението е било да поддържа календара на траките. Навярно мегалитът е използван от древните за измерване на продължителността на астрономическата година и на годишните сезони. Това било възможно, защото слънчевите лъчи при залез, в деня на Лятното слънцестоене - 21 юни, минават точно през отвора, оформен от каменните блокове, и падат на отсрещната скала.
Мегалитът придобива особена популярност, след наблюденията върху него от проф. Александър Фол. Тук е разпръснат и неговият прах, което прави мястото още по-интересно и сякаш наситено с тайнството на древната тракийска цивилизация.

Коментари към новината

Още новини от Общество