Новини от област Стара Загора и България

Входът е свободен

Ивет Лалова бяга утре на стадион „Берое“ в щафета на Европейското по лека атлетика

2449 18/06/2021 17:00 Спорт Стара Загора
Ивет Лалова бяга утре на стадион  Берое  в щафета на Европейското по лека атлетика
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Родни и чуждестранни звезди ще премерят сили на Европейското отборно първенство по лека атлетика в Стара Загора

Стара Загора отново става арена на голямата атлетика като домакин на Европейското отборно първенство, чиито първи стартове ще бъдат дадени утре в 16,30 часа на стадион „Берое“.

Официалното откриване е насрочено за 17,30 часа, а днес организационният комитет и голямата звезда на българската атлетика Ивет Лалова дадоха първата си пресконференция.

Ивет беше посрещната в залата на Община Стара Загора от лекоатлетическия символ на Стара Загора – катеричката Кипи. Заедно с Ивет бяха зам.-кметът по спорта и шампион по лека атлетика Красимира Чахова и председателят на Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ инж. Иван Колев.

„Европейското отборно първенство по лека атлетика е най-голямото спортно събитие за годината не само в Стара Загора, но може би и в България“, каза Красимира Чахова, която приветства Ивет Лалова за присъствието й в залата, като пожела успех на целия национален отбор на България през следващите 2 дни.

„Надявам се, че днес дъждът ще се извали и утре времето ще бъде благоприятно за състезателите, много от които все още гонят нормативи за Олимпиадата, както и за други големи състезания. Очакват ни много вълнуващи моменти, много емоции – ще имаме възможност да видим много елитни състезатели не само от България, но и от много други страни“, посочи Чахова.

Председателят на СКЛА „Берое“ Иван Колев пожела на Ивет и на целия национален отбор да постигнат добри резултати така, такто го направиха през 2015 година, когато Стара Загора също беше домакин на големия лекоатлетически форум.  „Въпреки че състезанието е отборно, пожелавам лични постижения на всички, защото за мен личната победа е най-голямата победа“, посочи Иван Колев и припомни, че големи състезания като това са плод на общите усилия и екипната работа на Община Стара Загора, на СКЛА „Берое“ и на Българската федерация по лека атлетика.

Ивет Лалова подчерта, че изпитва огромно удоволствие да бъде отново в дома на леката атлетика – Стара Загора!. „Защото за мен Стара Загора винаги се свързва с невероятните емоции, които имах през 2015 г. с резултатите, които тогава постигнаха българските национали, град, който показва класа по отношение на леката атлетика.  Благодаря за всичко, което правите, за да стане реалност това състезание, защото отлично днам колко е трудно днес да се планира и организира подобно мащабно събитие“.

Лалова посочи, че се надява българските национали да спечелят още олимпийски квоти и най-вече да дадат емоции, както на себе си, така и на публиката и на домакините от Стара Загора. Утре тя излиза в щафета 4 по 100 метра, а в неделя ще се състезава на 200 метра.

Общо 9 отбора ще се състезават в Европейското отборно първенство по лека атлетика, макар че е трябвало да бъдат 12. Единият отпаднал отбор е този на Русия, който не е успял да възстанови отнетите си права. Вторият отпаднал отбор е на Австрия, който е попаднал под ограничителните мерки за пътувания извън страната и третият отпаднал отбор е този на Израел, тъй като преди дни един от атлетите е дал положителна проба за коронавирус. Така в състезанието ще участват отборите на България, Дания, Исландия, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

Входът на стадион „Берое“ ще бъде свободен, а тези, които нямат възможност да дойдат, ще могат да гледат състезанията „на живо“ в сайта на Европейската лекоатлетическа федерация с коментар в реално време.

Организаторите са създали на стадиона редица удобства – всеки ще получи дипляна с програмата на първенството по дисциплини с точни часове на стартовете до минута. Ще има електронни табла със стартовите списъци, както и с постиженията на атлетите.

Европейското отборно първенство има по-специфични състезателни правила. Във всички скокове и хвърляния състезателите имат право на  4, а не на 3+3 опита. При 3 фала отпадат състезателите при скока на височина. „Индивидуални шампиони няма да бъдат излъчвани. Класиралите се отбори на първите три места ще преминат в по-горната първа лига, а последните три отбора ще отпаднат от втора. Това обаче ще се случи служебно с отборите на Русия, Австрия и Израел, така че всички останали имат само шанса да се класират в по-висока лига или да останат в същата.

Коментари към новината

Още новини от Спорт