Новини от област Стара Загора и България

Халил Летифов: Трябва отговорност към комплекса "Марица изток", не популизъм

Халил Летифов: Трябва отговорност към комплекса Марица изток, не популизъм
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заместник - председателят на ДПС Халил Летифов е водач на листата на партията в регион Стара Загора на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Разговаряме с него за основните цели на партията в предизборната кампания, както и най-важните проблеми в държавата и региона.

- Господин Летифов, какви ще бъдат целите ви в тази предизборна кампания?
- На предходните парламентарни избори пандемичната обстановка беше тежка. Сега изглежда по-спокойна. При спазване на всички противоепидемични мерки ще направим традиционната за ДПС кампания на срещи с хората. Нека нашите избиратели да чуят посланията ни, ние да чуем проблемите на хората. Следващата стъпка ще бъде да проведем разяснителна кампания относно машинния вот. Надявам се той да не се окаже пречка хората да упражнят правото си на глас, както и гласът им да бъде адекватно отразен. Това е основната отговорност на служебното правителство, както и на всички ангажирани институции. Най-важно е българските граждани да упражнят конституционното си право на глас.
- Какви са поуките от кратката работа на 45- то НС?
Това, което можем да обобщим от работата на 45-я парламент е, че диалога между партиите, институциите, беше силно затруднен. Това се оказа проблем за провеждане на реформите, политиката, съставянето на правителство. Противопоставянето като че ли продължава, но основната задача и задължение на политиците е да намират път на принципна основа, така че да се решават наболелите проблеми в държавата. Диалогът на принципна основа, превъзмогването на политическото его е важна задача. През последните 10 години това наистина е проблем.
- Кои са според ДПС най-важните проблеми в държавата, които чакат спешно решение?
-Първата основна задача е отстояване на работата на всички български институции, техните демократични функции, доверието, диалога между институциите и политическите партии, ясните приоритети за бъдещето на страната, свързани със „зелената сделка“ и дневния ред, който тече в Европа и в целия свят.
Трябва да бъдем в крак с процесите и да намерим най-добрите решения от гледна точка на реформите в отделните сектори. Необходимо е да наваксаме с времето и да сложим на дневен ред въпросите около „зелената сделка“, както и новите планове на ЕС.
- Имате ли в кандидат-депутатската листа за Стара Загора добре подготвени хора по въпросите за „зелената сделка“?
- ДПС има сериозна експертиза в областта на енергетиката. Ние отдавна предупреждавахме, че дебата, диалога по тези въпроси трябва да се води отговорно и с аргументи, както и че замитането на проблемите под килима няма да ги реши, напротив, ще ги задълбочи. Изправени сме пред ситуация, в която търсим вариант българската енергетика да продължи да работи - комплексът „Марица- изток“ да бъде запазен като важна част от българската енергетика, както и като социална структура, в която има десетки хиляди ангажирани хора. Това изисква обаче сериозен прочит и приложими решения, ако наистина милеем за комплекса. Трябва отговорно отношение към комплекса, не популизъм.
- Очаквате ли санкциите на САЩ върху Делян Пеевски да се отразят на изборните резултати на ДПС?
- Ние имаме официална позиция, в която ясно казваме, че винаги сме подкрепяли и ще подкрепяме борбата с корупцията. Не бива никой да се съмнява в действията на ДПС по отношение на корупцията. Изразихме обаче и очакване за конкретни аргументи и доказателства, върху които е взето това решение. Когато ги получим, ще изразим позицията си.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика