Новини от област Стара Загора и България

170 български вина участват в конкурса

Старозагорска винарна спечели награда за най-добро българско вино на Балканите

8561 07/06/2021 14:14 Икономика Бизнес
Старозагорска винарна спечели награда за най-добро българско вино на Балканите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

SM е създадено в ROXS Winery във Винарово

Виното SM на Снежана Мутафчийска, което се произвежда във винарна ROXS Winery в чирпанското село Винарово, спечели наградата за най-добро българско вино на конкурса за балканско вино в Скопие.

Виното SM е оценено с 95 точки, само на крачка да стане „Най-доброто вино на Балканите“. Избрано е в 5-те вина за предегустация, които се състезават за голямата награда. Това е голямо признание за нашия труд“, коментира за Divident.EU създателят на виното Снежана Мутафчийска.

На 17 юни в София ще се проведе фестивала на Балканското вино, на който ще се връчат официално наградите на победителите.
Със същото вино Снежана Мутафчийска спечели и „Златна Августиада“ на Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора.

За виното Реколтата е 2018 г. Пуснахме SM за първи път през февруари, 2019 г. на „Винария“, напомня създателят му. Мутафчийска успява да направи истински еликсир от купажа между сортовете сира и марселан. Името на виното SM носи както първите букви на сортовете, така и буквите на нейното име.

Гроздето, от което е направено SM, се отглежда в село Сива река, близо до Свиленград. Взимаме много добре узрели грозда, отделно са винефицирани сира и марселан. Виното отлежава във френски дъбови бъчви. Бутилирахме около 2 000 бутилки. Тази година ще направим още от SM новата реколка, казва Снежана.

За конкурса През 2021 година Балканският международен винен конкурс и фестивал чества юбилей от 10 години. Конкурсът се проведе в Скопие, Северна Македония от 2-ри до 4-ти юни, а Балканският винен фестивал ще се проведе в София от 17-и до 19-и юни.

В конкурса са взели участие над 1200 вина от всички балкански страни - Румъния, Турция, Гърция, Хърватия, Босна, Херцеговина, Македония и др. Участвали са 170 български вина на 60 производители. Вината са оценявани от 5 дегустационни комисии. В международното жури тази година се включиха най-добрите винени специалисти в света, казва Галина Нифору, организатор на конкурса.

Само преди ден ROXS Winary спечели още един медал. На фестивала на розето, който беше част от празничната програма на Празника на розата, ROXS Winary спечели сребърен медал и е с 86 точки. Виното беше оценено високо от посетителите, то е свежо, леко лятно вино, направено от сорта каберне фран.

Коментари към новината

Още новини от Икономика