Новини от област Стара Загора и България

Първият автономен трактор в България представиха на БАТА Агро

799 01/06/2021 15:40 Агро Земеделие
Първият автономен трактор в България представиха на БАТА Агро
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Посетителите на БАТА АГРО 2021 ще имат възможността да видят  първия в България автономен трактор.
Машината е произведена в Европа и се движи напълно автономно в полетата, като може да извършва разнообразни земеделски операции. Притежава дистанционно управление и възможност за програмиране на дневни задачи.
На единственото по рода си изложение, което се провежда на летището в Стара Загора тази година бяха представени най-новите тенденции в земеделската техника, продиктувани от световните брандове.

Освен технологичните иновации в агросектора, изложението поставя акцент и върху новостите в областта на растителната защита, семена, торове, препарати. Участие в БАТА Агро имат и автомобилни компании, финаснсови и консултантски институции, висши училища в областта на аграрния сектор и др.
„Селскостопанските машини, представени на БАТА Агро са от висок клас и потвърждават факта, че модерното земеделие не може без модерна техника. Мярка 4.1-инвестиции в земеделски стопанства в ПРСР 2014-20 години е това, от което се нуждаят стопаните, за да модернизират производството си“, каза при откриването на БАТА Агро служебният министър по земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков. Той съобщи, че за периода 2015-2020 година в България са регистрирани 6505 колесни трактора и 942 нови зърнокомбайна.

България е страна с потенциал в развитието на земеделието и този потенциал трябва да се развива и занапред, допълни министър Бозуков. По-късно той съобщи, че най-актуалното за бранша в момента е приключването на преговорите за Общата селскостопанска политика и изготвянето на стратегическия план за България. Надявам се до края на годината да бъде изготвен стратегическия план за страната ни, каза той.
По новата мярка за закупуване на земеделска техника, до момента земеделските производители са използвали 230 млн.лева. Мярка 4.1. се удължава до края на месец септември, а Мярка 4.2 ще започне в края на този месец и ще приключи в края на ноември. Ще има достатъчно средства за закупуване на нова техника от земеделските стопани, обеща земеделският министър.

На откриването на БАТА Агро в Стара Загора присъстваха посланикът на Аржентина Алфредо Атанасов, президентът Росен Плевнелиев, Васил Грудев - изпълнителен директор на ДФ Земеделие, Явор Гечев - зам.-министър на земеделието, Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ, зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов и др.

„Откриваме изложението след една много трудна за всички година. БАТА Агро се провежда за 10-та година. За този период от време, изложението се превърна в най-мащабното събитие в агросектора на Балканите. Увеличихме 2 пъти изложбените площи. Започнахме с няколко десетки фирми върху 16 хил.кв.м. площ, а днес откриваме най-мащабното изложение върху 43 хил.кв.м. площ“, каза при откриването председателят на УС на БАТА Даниел Минев

Коментари към новината

Още новини от Агро