Новини от област Стара Загора и България

Даниел Минев: Трудната година доведе до спад в продажбата на земеделска техника

1347 01/06/2021 09:26 Агро Земеделие
Даниел Минев
Даниел Минев: Трудната година доведе до спад в продажбата на земеделска техника
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Даниел Минев е председател на УС на БАТА Агро. Разговаряме с него за изложението и пазара на земеделска техника в България часове преди откриването на БАТА Агро 2021.

-  Господин Минев, какво да очакваме от тазгодишното издание на БАТА Агро?

Както винаги, БАТА АГРО ще представи най-новото от агротехниката и технологичните иновации, както и пълно портфолио от продукти и услуги за земеделието на едно място. Участниците са представители на най-големите световни брандове за земеделска техника, технологичните иновации в агро сектора, търговци на семена, торове и препарати за растителна защита, широк кръг от фирми за продукти и услуги за земеделието, включително резервни части, сервизни дейности, финансови институции, консултантски компании, автомобилни компании и други.

БАТА АГРО 2021 е най-голямото издание на изложението като площ до момента. В него участват 187 фирми от агро сектора върху близо 40 000 кв. м. изложбена площ.

-  Какво успя да постигне изложението през изминалите 10 години?

С времето подобрихме облика и разширихме номенклатурата на изложението. То стана по-модерно и всеобхватно. Въведохме статистика за посетителите, както и електронна система за изложителите. Чрез нея улеснихме регистрацията и управлението на участието им. Традиционно БАТА АГРО се провежда на открито, което ни дава възможност да покажем и агро техниката в реални, полеви условия. Само на този форум земеделските производители могат да видят на едно място такъв огромен асортимент от машини, както и да направят тест драйв. А от 2019 година въведохме и опитни полета с посеви, на които вносителите на семена, торове и препарати могат да покажат техните продукти.

Кои ще бъдат акцентите в програмата?

Поради ситуацията решихме да намалим всички допълнителни събития в рамките на изложението. Не желаем допълнително да насърчаваме струпване на хора на едно място. По тази причина тази година официалният коктейл за изложителите няма да се състои. Ще направим кратко официално откриване в първия ден – 01 юни от 11:00 часа, на което ще присъстват представители на държавната и местна администрация. Поканили сме министъра на земеделието, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, кмета на Стара Загора, общинската и областната администрация.

Наши гости също за поредна година с участие с щанд са Аграрен университет – Пловдив, Русенския университет и Тракийския университет. Тази година с щанд ще се представи и Министерство на земеделието, храните и горите.

 -  Каква ще бъде организацията на изложението предвид мерките във връзка с пандемията?

Освен че БАТА АГРО традиционно се провежда на открито на Летище Стара Загора, сме създали и допълнителна организация за осигуряване безопасността и здравето на всички присъстващи, като приехме специален Протокол за организиране и провеждане на изложението в условията на пандемия. Той следва да се прилага както от нас като организатор, така и от всички наши изложители и регламентира всички мерки и изисквания, които прилагаме.

Тази година всички щандове на изложителите ще бъдат открити, не допускаме да се ползват затворени помещения за контакт с посетителите. Изискваме да се осигури постоянен достъп на свеж въздух в изложбените и общите помещения, както и преградни панели, където е необходимо. Също така организирахме цялостната навигация на трафика от посетители, така че е регламентирано еднопосочно движение и отделни точки за вход и изход в изложението.

Останалите мерки, които са валидни за масови прояви, също ще се прилагат стриктно. Ще следим за спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, носенето на лични предпазни средства, покриващи носа и устата. Осигурили сме дезинфектанти и предпазни средства при нужда. Насърчаваме нашите изложители и посетители да избягват ръкостискане и физически контакт. Също така сме организирали дезинфекция и почистване на общите и сервизни части, както и специален екип от хора, който да следи за стриктното спазване на мерките.

13-ото издание на БТА АГРО е с удължен период на провеждане - общо 5 работни дни, така че да се осигури по-равномерна посещаемост.

Отрази ли се пандемията и трудната земеделска 2020 година на пазара на агротехника у нас?

Безспорно изминалата година беше изключително трудна за повечето отрасли в икономиката. При пазара на земеделска техника стресът беше огромен поради неизвестността, свързана с пандемията, но най-вече заради рекордно продължилата суша и ниските добиви. Логично, инвестиционният интерес намаля и спадът е очевиден.

В подобна трудна година се вижда на практика колко важно е за фермерите да се възползват от иновативните технологии. Инвестициите в модерна, високопроизводителна техника са от още по-голямо значение точно сега за постигане на по-голяма рентабилност, намаляване на разходите и за извличане на максимално възможния икономически резултат от работата на земеделските стопанства. Доброто техническо обезпечаване може да даде необходимото ключово предимство на фермерите, за да бъдат по-подготвени и да преодолеят негативите при следваща трудна година.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Агро