Новини от област Стара Загора и България

Пушещата кукла Сю ще ни отказва от тютюна в деня без цигарен дим - 31 май

Пушещата кукла Сю ще ни отказва от тютюна в деня без цигарен дим - 31 май
Divident.€U Divident.€U

Активните пушачи ще могат да се възползват от различни безплатни услуги в Стара Загора на 31 май - Световния ден за борба с тютюнопушенето. Тази година кампанията на Световната здравна организация протича под наслова "Реши и се откажи". Тогава в РЗИ Стара Загора ще се правят консултации за отказване от тютюнопушене, измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарата „Smoker lyzer” и други. Запазете час на тел. 0882 442 999, РЗИ - Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10.

Още много други инициативи, организирани от Регионална здравна инспекция в Стара Загора ще се състоят в деня без тютюнев дим, както и в следващите дни.

Днес в ПГСАГ „Лубор Байер” се провежда кампания с измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи, както и демонстрация на пушещата кукла Сю. Чрез симпатичната играчка нагледно се проследява пътят на цигарения дим в организма и органите, които поразява. Известно е, че димът съдържа над 25 вредни вещества, които носят риск от белодробни заболявания и рак.

На 31.05.2021 г. от 11:00 до 14:00 часа пред Община Стара Загора, в близост до парк „Пети октомври", ще бъде разположен Изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Ще се измерва въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и ще се представят вредите от тютюнопушенето чрез демонстрация на пушещата кукла Сю. Това е съвместна инициатива на РЗИ - Стара Загора, Превантивно-информационния център по зависимости и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

На 2 юни в ОУ „Мати Болгария” - Казанлък ще се проведе демонстрация на пушещата кукла Сю, а на 4 юни в Народно читалище „Георги Бенковски - 1928”, в изпълнение на партньорска инициатива между РЗИ - Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”, ще се проведе поредната съвместна инициатива, посветена на здравето.

На читалищните деятели от община Павел баня ще бъде предоставена методика при подготовка и организиране на събития в областта на профилактика на болестите и промоция на здраве с акцент върху ограничаване на въздействието на рискови фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и ниска физическа активност.

На 7 и 8 юни във Второ ОУ „П. Р. Славейков” ще се проведат дни на здравето с демонстрации на пушещата кукла Сю, алкоочила и други интересни пособия. Същото събитие ще се проведе на 10 юни и в ОУ „Георги Райчев”.

Коментари към новината

Още новини от Здраве