Новини от област Стара Загора и България

Жители на Раднево излизат на протест срещу приватизацията на местната болница

Жители на Раднево излизат на протест срещу приватизацията на местната болница
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Жители на Раднево ще протестират днес в 17,30 часа пред сградата на общината заради започналата процедура по приватизация на общинската болница. "Причина за протеста е безотговорното поведение на общинското ръководство по този проблем", коментира за Divident.€U Красимир Съвлеков, бивш общински съветник в местния парламент.

Според Съвлеков достатъчно много хора са изразили предварително готовността си да участват в протеста. „Става въпрос за изразяване на гражданска позиция. Протестът не е организран от партия и няма политически характер", подчерта той. Съвлеков посочи още, че в момента не членува в политическа партия, и припомни, че през 2007 г. е бил общински съветник в радневския парламент от ПП „Атака“.

Кметът на Раднево, д-р Теньо Тенев, съобщи за медията ни, че до този момент при него не е постъпвало писмено искане за провеждане на протест пред общината. Той посочи, че всеки има право да изрази гражданската си позиция, но при спазване на закона.

Днес изтича срока, в който областният управител на Стара Загора може да спре последното решение на общинските съветници във връзка с приватизацията на общинската болница в Раднево. Ако това не се случи, до края на деня ще изпратим за публикация в Държавен вестник съобщението за приватизация на болницата, каза още кметът Теньо Тенев.

"Не съм съгласен с това, че всички са виновни за състоянието на общинската болница. Затова ще упражня своето гражданско право да протестирам", обясни Съвлеков. "Защо Гълъбово, Нова Загора, Чирпан могат да имат общински болници, а само Раднево не може и то при положение, че на нейна територия е комплекса Марица-изток?", пита той.

Според Съвлеков Общинският съвет в лицето на председателя му д-р Румен Йовчев носи пряка отговорност за състоянието на здравното заведение, тъй като ОС, като стопанин, не е реагирал навреме на злоупотребите и източването на средства от общинската болница. Протестиращият е убеден, че ръководството на болницата работи в полза на бъдещия приватизатор и всичко се прави с цел да се изпълнят исканията му. Доказателство за това, според него е, че независим оценител оценява болницата на 1 млн. 282 хил.лв., а общинските съветници намаляват цената и наполовина, без да се е завъртяла рулетката на приватизацията.

"Подобно решение за намаляване на цената на болницата, взето от ОС на Раднево, е незаконосъобразно", смята Красимир Съвлеков. Протестиращите ще обсъдят конкретни искания по време на протеста довечера. Първото ще бъде оставката на председателя на ОС в Раднево – д-р Румен Йовчев, с мотив, че не е изпълнил решението на ОС да бъде направен одит на здравното заведение, след като прокуратурата е доказала злоупотребите в болница „Д-р Димитър Чакмаков“. Вина, според протестиращите, носят и кмета и зам.-кметът по финансите в общината.

„За 5 години тези хора имаха достатъчно време, за да структурират и напишат оздравителна програма, да намалят разходите на болницата и да търсят решение, но не го направиха“, казва бившият общински съветник.

Репортерският ни екип се опита да се свърже с председателя на ОС в Раднево – д-р Румен Йовчев, но той не вдигаше телефона си.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве