Новини от област Стара Загора и България

Снимат батални сцени за филма „Ботев“ в скалите над Мъглиж

6394 15/05/2021 21:00 Култура Сцени
Снимат батални сцени за филма  Ботев  в скалите над Мъглиж
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Пенсионери даряват левчета всеки месец за реализирането на историческата лента

В края на май скалите над Мъглиж ще се превърнат в снимачна площадка на батални битки между четата на Ботев и турските войски в новия исторически филм на режисьора Максим Генчев, посветен на делото и живота на най-пламенния български революционер и поет.

Снимките ще се състоят в дните от 29 май до 1 юни в района на мъглижкия парк „Септемврийци“, който се простира непосредствено над подбалканския град.

През 2015 година Максим Генчев засне двусерийния игрален филм „Дякон Левски“. Сега режисьорът, актьор и сценарист готви ново епично киноплатно със заглавие „Ботев“, част от което вече заснето. Престои най-трудното - заснемането на масовите сцени на сраженията между Ботевата чета и турския башибозук.

Една от сцените пресъздава битката край врачанското възвишение Милин камък, но по една или друга причина режисьорът не получил разрешение да снима на историческото място. Затова решил да пренесе действието в района на не по-малко революционния Мъглиж, чиято природа с причудливи скални образувания насред зеленината на Стара планина се оказва много подходящо място за тази цел.

Всъщност Ботевата чета действително се придвижва до Стара планина веднага след битката на Милин камък. Историческите сведения сочат, че на 18 май 1876 г., към края на Априлското въстание, Ботевата чета влиза в тежка битка с башибозук и около сто души редовен аскер.

На Милин камък оставят костите си над двадесет Ботеви четници. Загубите на турците са по-големи благодарение на по-благоприятната позиция на четниците. Липсата на вода и път за отстъпление са причината още през нощта четата да се придвижи до Стара планина.

„Над 120 четници - родолюбци от цяла България пристигат с оръжия и хъс! Ще се работи по 12 часа на ден в трудни планински условия“, написа в профила си във фейсбук авторът на филма. „Ще снимаме сред едни страхотни скали, мястото е над величествения паметник на Септемврийци. Теренът е труден и затова разчитам хората , които ще играят да бъдат физически здрави. Доброто е, че тук са мъжете от Бага тур, с които имаме солиден опит при форсмажорни обстоятелства. Ще използвам две камери и дрон за баталните сцени, зад едната камера ще бъде операторът ми Христо Генков. Вече получих обаждания от различни градове, звънят ми доброволци със собствени костюми на турски войници и оръжия, които желаят да се включат на страната на потерята. Според описанието на Захари Стоянов в нея са били над 200 здрави и прави мъже. Ще заснема максимално възможните дължини за тези 4 дни, пресметнал съм че за един храноден ще бъдат необходими около 7 лв. на участник…“, уточнява в поста си Максим Генчев.

Заснемането на историческата лента обаче отново разчита изцяло на собствено финансиране. Голяма част от парите, с които се снима филмът „Ботев“, са от дарения.
„Разходите за 17 минути полезно екранно време ще бъдат 45 000 лв. Моля за скромни дарения, за да облекчим работата по заснемане на тези решителни за мащабността и величието на делото епизоди“, пише още Генчев.

Сред дарителите за филма са обикновени хора, дори пенсионери, които всеки месец отделят от пенсиите си няколко десетки лева, за да помогнат за делото. Една от тях е пенсионерката Евгения Авемова, която пише на фейсбук стената на режисьора: „Здравей, Максо! С вчерашните 20 лева вече станаха 400 лева от мен. „Успех!“.

Във филма на Максим Генчев отново има солидно старозагорско участие. В трейлъра на „Ботев“ се вижда Горан Гънчев, който изигра ролята на Димитър Общи в предишната лента на Генчев „Дякон Левски“.

Коментари към новината

Още новини от Култура