Новини от област Стара Загора и България

Първият по рода си симулационен център отвори врати в Тракийския университет

Първият по рода си симулационен център отвори врати в Тракийския университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На 98-годишнината от основаването на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет беше открит първият по рода си симулационен център за обучение на студентите по ветеринарна медицина. Този център дава възможно най-добрата основа за практическа подготовка на студентите, категорични са преподавателите и възпитаниците на университета.

В Симулационния център „Vet siM” студентите ще се обучават в направлението лабораторна диагностика, пропедевтика, хирургия и ортопедия, анестизиология и реанимация, стерилизация и подготовка на операционното поле, комуникация и ветеринарен мениджмънт, продуктивни животни, образна диагностика и др. Записването за тематичните единици ще бъде в онлайн форма в сайта на университета, а обученията ще бъдат в групи между 6 – 8 студенти.

Центърът разполага с 10 макета, както и с инструменти, някои от които дарени от частна компания в Германия. Един макет струва между 800 и 2 000 евро, уточни деканът на факултета проф. Тодор Стоянчев.
„Ветеринарномедицинският факултет е основен стълб на Тракийския университет и е на първо място по рейтинг в страната. Този център е мечта на много студенти и преподаватели. За мен е чест, че точно през моя мандат го откриваме“, каза в приветствието си към студенти и преподаватели ректорът на Тракийския университет – доц. Добри Ярков.

На 11 май 1923 г. трима професори са направили първия факултетен съвет към Софийския университет. Те са избрали декан и оттогава стартира нашата история – пъстра, обединяваща, с много лидери, припомни историята на факултета проф. Стоянчев.
Симулационният център ще създаде устойчиви умения у студентите, особено в долните класове. Те ще могат да тренират върху макети преди да започнат работа с животни. Това е пътят, извървян в Хановер, Виена, Дисен и Лайпциг. Това е пътят на западните университети. Като декан се надявам тези макети да бъдат изтрити от употреба. Ще купим нови, допълни с усмивка деканът.

Ръководителят на Ветеринарния симулационен център д-р Здравко Тодоров, който е възпитаник на Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет, разказа, че за първи път е видял подобен тип дейност в Германия и е сбъднал мечтата си и тук, в България, да бъде осъществена модерната инициатива.
Сред гостите на празничното събитие беше председателят на Българското общество по симулационна медицина от Медицински университет – Пловдив проф. Благой Маринов, който сподели за опита в хуманната медицина и пожела на колегите си успешни занятия в новия център.

Коментари към новината

Още новини от Образование