Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров запази мястото си в ръководството на ПП ГЕРБ

Живко Тодоров запази мястото си в ръководството на ПП ГЕРБ
Divident.€U Divident.€U

Националният съвет на ПП ГЕРБ, който заседава онлайн гласува промени в устава на партията. Съветът продължи 2 часа, като бяха направени промени в ръководството на партията. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и градоначалникът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като зам.-председатели на ГЕРБ и заместници в Изпълнителната комисия. От общо гласувалите 1037 делегати, "за" бяха 975, 16 - "против", и 46 - "въздържал се".

Техните места заемат Томислав Дончев и Даниел Митов. Двамата стават заместник-председатели и на Изпълнителната комисия по право.

Фандъкова и Николов обаче остават обаче членове на Изпълнителната комисия.

"Не свалям доверието си от двамата си заместници, искам да имат повече време за градовете си. Да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Точно обратното - обичаме ги, уважаваме ги, но сега трябва постоянно присъствие на събрания. Ако имате това време, оттеглям предложението", заяви Борисов.

Борисов обясни много подробно мотивите за рокадите. Той държеше да уточни поименно за всеки един, че не е снел доверие, а мотивите му са организационни.

По думите му Факдъкова и Николов трудно съчетават партийните със служебните си ангажименти.
„Фандъкова трябва да е в София, не може да я прати в Силистра. Същото важи за Митко Николов. На няколко пъти ми се наложи да го праща в Ямбол, Видин и др.“, посочи Борисов. И изтъкна как управляваните от двамата градове са станали по-добри градове за живеене по време на тяхното управление.

„Така че да не ме разбере някой погрешно. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква много време“, каза  Борисов.
Рокадите продължиха с излизането от ИБ на Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова.
След като ИК беше увеличена от 11 на 15 души, бяха представени и новите попълнения.
Сред тях се оказаха министрите Деница Сачева и Костадин Ангелов. 

Място в екипа на Борисов изненадващо получи и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който на местния вот през 2019 г. не получи доверие да е кандидат за трети мандат.
В ръководството влиза още Вежди Рашидов. Местата си запазиха Даниела Дариткова и Цвета Караянчева, както и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Кметът на Стара Загора остава в в ИК на ПП ГЕРБ.
Цялото ново ръководство на ГЕРБ, гласувано днес,  ще е валидно до есента. От думите на Борисов се разбра, че тогава ще има ново Национално събрание.

Коментари към новината

Още новини от Политика