Новини от област Стара Загора и България

Актьор от Куклен театър - Стара Загора спечели престижна награда за млад талант

1487 11/05/2021 09:00 Култура Сцени
Актьор от Куклен театър - Стара Загора спечели престижна награда за млад талант
Divident.€U Divident.€U

Актьорът Йордан Тинков от Куклен театър - Стара Загора е тазгодишният носител на наградата СИВИНА. Младият талант спечели приза на Асоциацията на Куклените Театри – АКТ-УНИМА - България и Съюз на артистите в България (Union of Bulgarian Actors) за млад куклен актьор, на приключилата снощи церемония в Столичен куклен театър!

Журито с председател режисьорът Христина Арсенова и членове театроведът Михаил Тазев и актьорът Любомир Генчев отличи Йордан Тинков за ролите му на Краля на безпътицата и Лабиринта в представлението „Малката самовила” с режисьор Славчо Маленов - спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора.

Събитието по присъждане на наградите СИВЕНА е част от Софийски театрален салон, предшестващ наградите ИКАР на САБ и част от Календара на културните събития на Столична община и с подкрепата на Национален фонд „Култура” на Министерство на културата.

Наградата СИВИНА е учредена през 2009 г. от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България по идея на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос. Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България. Призът е за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство.

Сивина Сивинова– чието име носи наградата, беше една от най ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. „СИВИНА” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години очароваха зрителите в страната и чужбина.

Коментари към новината

Още новини от Култура