Новини от област Стара Загора и България

Радостин Танев, ПП ГЕРБ: "Има такъв народ" бяга от отговорност

Радостин Танев, ПП ГЕРБ: Има такъв народ бяга от отговорност
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След изявлението на Слави Трифонов във фейсбук, че партията му ще върне мандата за съставяне на правителство на минутата, след като го получи, търсим мнението на депутатите от 27 Старозагорски избирателен район за създалата се политическа ситуация в страната и бъдещите действия на парламентарно представените политически сили. Разговаряме с депутата от ПП ГЕРБ Радостин Танев.


- Господин Танев, как ще коментирате решението на „Има такъв народ“ да върнат веднага мандата, след като го получат?
- Това, което видяхме по време на предизборната кампания и след нея от страна на „Има такъв народ“, е бягане от отговорност. Да не се съобщават конкретни и ясни цели, да не се приемат решенията, които хората подкрепят, е излишен инат, който, за съжаление, е за сметка на всички. Например, едно от нещата, за които гласуваха 2,5 млн. избиратели на референдума – мажоритарният вот, не се случи. Онзи ден в парламентарна зала председателя на НС, излъчен от „Има такъв народ“, ни обясни, че мажоритарната система не е добра, че има нужда още да се работи по промените в нея и т.н. Всеки, избран от народа трябва да умее да носи политическа отговорност. Хората, гласували за определена политическа сила, очакват точно това от избраните от тях партии, депутати. Видяхме какво се случи по въпроса с бъдещето на ТЕЦ-овете и мините. Само няколко дни, след като станаха ясни резултатите от изборите, енергийният експерт на „Има такъв народ“ излезе и каза, че ТЕЦ - овете трябва да преминат на газ и след няколко години да бъдат затворени. Тук, в регион Стара Загора знаем какво означава това за икономиката, за хората.

- Какво следва, когато „Има такъв народ“ върне мандата?
- Всичко сочи към това, че няма да имаме правителство. В същото време, тази година е много важна за България. Трябва да е ясен пътят, по който ще развиваме икономиката си, стъпките, които ще предприеме, за да имат бъдеще регионите ни. Необходимо е да започнем да излизаме от кризата, която обхвана не само Европа, но и целия свят. Всеки един депутат и политическа сила трябва да прояви отговорност към тези процеси. Ще бъде интересно президентът на коя трета политическа сила ще връчи мандата, защото това ще покаже ясно каква е коалицията между новите партии и кои искат да работят заедно. От тук нататък следва служебно правителство, излъчено от президента. В срок от 60 дни то ще трябва да направи избори. Това е най-важната му задача. Друг е въпросът - по какъв начин ще се случат те, имайки предвид това, което беше прието в зала преди дни - начина, по който на тъмно и възможно най-бързо да се приемат внесените от тях предложения. Срокът между първо и второ четене на Изборния кодекс го намалиха само на три дни. Според става въпрос за избори, съобразени с желанието на тези партии, които предложиха промените. От тук нататък ще чакаме максимално бързо и коректно да се проведе новият вот, за да може да се сформира работещо правителство. При това положение говорим за средата на юли.

- Готова ли е ПП ГЕРБ за нови избори?
- Винаги имаме готовност, въпросът е по-скоро дали сега моментът е подходящ за такива. Според мен, би трябвало да преглътнем егото си и да работим заедно за страната и възстановяването ѝ.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика