Новини от област Стара Загора и България

Започва цялостен ремонт на сградата на Драматичния театър в Стара Загора

Започва цялостен ремонт на сградата на Драматичния театър в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за цялостен ремонт на Драматичния театър в Стара Загора. Освен че сградата ще бъде конструктивно укрепена и цялостно ремонтирана, ще бъде изградена и модерна външна сцена за спектакли от източната страна на фасадата, в близост до градската градина на Стара Загора. Това обяви на пресконференция кметът Живко Тодоров. Цялостният ремонт ще струва на общината 4 млн. лева. Средствата са осигурени от Фонда на фондовете.

Проектът за нова външна сцена е одобрен от Министерство на културата. Сцената ще бъде в унисон с архитектурата и стила на сградата.

Сградата на театъра е стара, при нея съществува опасност от пропадане през годините. Сега се забелязват пукнатини във фасадата. Тя не е ремонтирана през последните 25 години. Затова се нуждае от цялостно конструктивно укрепване, обясни главният архитект на общината Виктория Грозева.

Тъй като театърът е паметник на културата от местно значение, ще се спазват внимателно всички изисквания по отношение на фасадата. Всички дейности ще бъдат наблюдавани от Националния институт за недвижимо културно наследство.
В сградата ще бъдат внедрени нови, съвременни инсталации за отопление, климатизация и вентилация. Ще се обърне специално внимание на осигуряването на достъпна среда.

Предстои да се ремонтира и дворната част, която е от южната страна на сградата, в непосредствена близост до градската градина, както и от източната страна.

До цялостното завършване на ремонта, театралите ще изнасят представления на сцената на Културен център „Стара Загора“, бившия Синдикален дом. Ще се ползват сцените и на останалите културни институти в града, съобщи зам.-кметът по културата Милена Желева.

Коментари към новината

Още новини от Общество