Новини от област Стара Загора и България

Диян Димитров: Липсваше искреност по темата "Енергетика" в предизборната кампания

Диян Димитров
Диян Димитров: Липсваше искреност по темата Енергетика в предизборната кампания
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Диян Димитров е роден в Стара Загора. През 2001 – 2002 г. е избран за млад кмет в инициативата „Млада Загора“. Магистър е по „Бизнес администрация“ от УНСС, София. Специализирал е „Бизнес комуникации“ в същия университет.

От ноември 2014 г. до сега е член на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД и зам.-директор на дирекция „Административен, данъчен и финансов контрол“ в дружеството.

Общински съветник от ПП ГЕРБ и председател на комисията по „Бюджет и финанси“ през двата мандата - 2011 – 2015 г. и 2015 – 2019 г. Председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет, мандат 2019 – 2023 г. Преди няколко дни Диян Димитров напусна Общинския съвет на Стара Загора заради изисквания на новото законодателство.

- Господин Димитров, как приемате коментарите, че неяснотата сред хората относно бъдещето на комплекса „Марица–изток“ е една от причините за по-ниските изборни резултати на ГЕРБ в Стара Загора. Какво е Вашето мнение?

- Действително мисля, че тази тема можеше да бъде по-добре развита от кандидат-депутатите. Определено обаче не смятам, че това е причината за изборния резултат. Който и да беше на власт, това е неблагодатна тема за правене на политика от управляваща партия. Една голяма част от партиите, които участваха в изборите се отнесоха популистки към темата „Енергетика“ с цел да се харесат на хората. Непосредствено след изборите, обаче, обърнаха плочата на другата страна. Разбира се, че няма как да стане така, че всичко да е чудесно и комплексът „Марица-изток“ да продължи да работи в този си вид до 2050 година.

- Необходимо ли беше хората да научат повече за бъдещето на комплекса „Марица-изток“?
- Да, беше необходимо. В тази кампания не открих политик, който да бъде искрен и всеобхватен с избирателите по темата „ Марица-изток“. Видях послания, които целяха партиите преди всичко да се харесат на миньорите и енергетиците. За съжаление, тези хора са лъгани много през годините. Смятам, че в настоящия момент отправените послания не бяха коректни, защото не отговарят на действителността.

- Кои са най-важните въпроси, които трябва да се решат във връзка с бъдещето на ТЕЦ „Марица Изток 2“ през следващите месеци и години?
- В краткосрочен порядък най-важно е да се обезпечат средствата от БЕХ - да купим своите въглеродни емисии, да заредим регистъра, което ще обезпечи работата през следващите 12 месеца. Показателите на централата са влошени и тя не може да си позволи да покрие сама този разход. В средносрочен и дългосрочен план, целите са свързани с проучване на възможностите за изграждане на съоръжения за улавяне, съхранение и транспортиране на въглеродните емисии. Тези проекти са включени в Плана за възстановяване и устойчивост. Надявам се, че ще можем да се възползваме от тях, защото в момента перото за емисии надминава разходите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ за закупуване на въглища, което е парадоксално. Ако успеем да докажем, че една такава технология е икономически, технически и правно, екологично обоснована, това ще гарантира бъдещето на целия комплекс.
Другите възможности са свързани с това да се синтезира газ от въглища, да се използва природен газ и да се работи за това България да стане един от основните производители на водород, да се изглади хъб за съхранение на водорода. Това са все теми, които вълнуват не само България, но цяла Европа.

- Ще получи ли средства ТЕЦ 2 във връзка с механизма за капацитет?
- Действително вече отпадна студения резерв. Има нов механизъм в контекста на пълната либерализация на пазара, който се нарича „механизъм за капацитет“. Това е помощ, чрез която обикновените термични централи трябва да поддържат производствените си мощности за стресови събития. ТЕЦ 2 отговаря добре на условията и трябва да кандидатства по тази мярка, за да получи допълнителни средства.

- Поддържате ли контакти със специалисти от научните среди във връзка с предстоящата трансформация в енергетиката?
- Да, разбира се. Работим по две направления с проф. Жеко Ганев. Преди три дни в ТЕЦ 2 бяха ректорът на Минно-геоложкия университет- проф.Копрев , ректорът на Техническия университет в София - проф. Кралов. Готвим се доста активно за това, което предстои. Затова за нас е важно да има устойчиво правителство, което е отворено към новите ни проекти.

- Защо предпочетохте работата в ТЕЦ „Марица Изток 2“ пред тази в Общинския съвет на Стара Загора?
- Това решение е лично, но искам да подчертая, че никак не ми беше лесно да го взема. Това е третият ми мандат в Общинския съвет на Стара Загора, разбираемо такова едно решение никак не е лесно. Нося отговорност към гражданите, още повече че получих доста преференции на изборите. В контекста на всички предизвикателства, които предстоят в нашия регион във връзка със „Зелената сделка“ и предвид опита ми от над 12 години в енергетиката, смятам че бих могъл да бъда доста полезен в този процес.

Новото предизвикателство във връзка с трансформацията в енергетиката натежа в избора ми. Човек трябва да избира - такова е законодателството. Удовлетворен съм от обществените реакции, които получавам ежедневно. Тръгвам си от Общинския съвет с високо вдигната глава, защото за изминалите 10 години нямам от какво да се срамувам като решение и като политики, които съм защитавал. Водил съм се изцяло от това да бъде защитен обществения интерес. Държал съм винаги на провеждането на последователна и разпознаваема политика на ГЕРБ в Общинския съвет. Смятам, че имаме силна група, която ще работи успешно и занапред.

- Какъв съвет ще дадете на Мария Жекова, която ще застане начело на общински съветници от ГЕРБ?
- Госпожа Жекова има всички предпоставки да се справи в тази ситуация, защото обстановката в групата е много приятна.Тя има голям управленски, административен опит, успешни бизнес начинания, както и такива, които предстои да реализира на територията на Индустриална зона „Загоре“. Освен това Жекова има висока обществена ангажираност през редица проекти в работодателските организации, в неправителствения сектор. И занапред трябва да имаме ясни послания, за да могат хората да знаят, че сме предвидими и разпознаваеми. Избрахме и зам.- ръководител на групата. Това ще бъде арх. Мартин Паскалев - човек, който показа много качества във времето, в което е общински съветник. Харесвам работата му, защото като експерт се справя много добре.

- Кои са най-важните решения, които трябва да приеме Общинският съвет през следващите месеци?
- Доста са предизвикателствата, които предстоят в контекста на влошените икономически показатели на базата на пандемията. Пандемията изправя местните финанси пред редица въпросителни, защото приходността по редица пера е намаляла значително. Има програми, които изтеглихме, но се надявам да се реализират през второто шестмесечие на годината. Тук влиза Програмата за подпомагане на талантливите деца на Стара Загора, предложението, свързано с подпомагане на хората от културните среди чрез малки проекти. Общинският съвет има важна роля в това да трансформира летището в модерна индустриална зона с писта за малки самолети. Трябва да се работи добре с новия формат на Министерски съвет, какъвто и да бъде той.

Коментари към новината

Още новини от Икономика