Новини от област Стара Загора и България

Започнаха консултациите на президента с партиите

Започнаха консултациите на президента с партиите
Divident.€U Divident.€U

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на всички парламентарно представени групи в 45-то Народно събрание. С тях той ще обсъди готовността им да сформират ново правителство. След разговорите с всички парламентарно представени сили Радев ще връчи мандат на най-голямата политическа сила - тази на ГЕРБ – СДС.
Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ вече обяви, че ше предложи кабинет под ръководството на Даниел Митов.
В 9 часа започнаха първите консултации при президента с ГЕРБ – СДС.
Президентът поиска да чуе какви конфигурации и какви взаимодействия ще има парламентарната група на ГЕРБ, за да гарантира съставянето на стабилно правителство, как ще намери мнозинство, за да излъчи свой кабинет. Десислава Атанасова като председател на парламентарната група на ГЕРБ каза, че са готови и за опозиция, и за управление, както и за служебно правителство, защото ГЕРБ и преди са били в подобна ситуация . Тя допълни, че ГЕРБ не се страхува от проверки, ревизии или от служебен кабинет. Атанасова допълни, че партията е готова и за предсрочни избори. Според нея трябва да се намери баланс в отношенията и да се търси решение.
Президентът Румен Радев каза, че иска да разсее спекулациите, че бърза да съставя служебен кабинет. Той допълни, че това е негова отговорност по конституция, но той не може да бъде архитект на никакви коалиции, няма правомощия и не иска да забърква президентската институция в това, тъй като това са правомощия на НС и на политическите партии.
Ето и следващите обявени часове за консултации при президента:
10,15 часа – „Има такъв народ“
11,30 часа- БСП
13,30 часа – ДПС
14,45 часа- Демократична България
16 часа – Изправи се! Мутри вън!

Коментари към новината

Още новини от Политика