Новини от област Стара Загора и България

Задава се опасност от нулева година в сектор розопроизводство

1376 16/04/2021 14:01 Агро Земеделие
Задава се опасност от нулева година в сектор розопроизводство
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Едва половината от розопроизводителите в страната са сключили договори за изкупуване на продукцията, а крайният срок за сключване на договор изтича в края на месец април, съобщи за Divident.EU Христо Николов, председател на УС на Професионалната асоциация на розопроизводителите.

При липса на договор има реална опасност да не се изкупи розовия цвят. Другият проблем е, че тези розопроизводители, които са успели да уредят договорните си отношения, са постигнали изкупни цени от едва 1,40 - 1,60 лв/кг розов цвят, което е рекордно ниска цена за последните години, съобщават от браншовата асоциация. Според тях себестойността на розовия цвят в момента заедно с разходите за бране е не по-малко от 2 лв/кг.

Голяма част от дестилериите в страната са обявили, че ще работят с намален капацитет, а други заявяват, че изобщо няма да работят. „Това означава нулева година, безотговорно отношение, риск от възникване на нерегламентирани, черни пазари по време на кампанията, защото ако цената се запази толкова ниска, със сигурност ще има хора, които ще се възползват, за да произвеждат евтино розово масло. Черният пазар ще задълбочи още повече проблемите в сектора“, прогнозира Николов.

Опасенията на розопроизводителите са, че близо 50% от площите с розови насаждения ще останат необрани. Има вече случаи, в които производителите изкореняват розовите градини и се отказват от този бизнес.

Преди час в Министерство на земеделието започна среща с браншовите организации за отпускане на финансов ресурс за изкупуване на розовия цвят и преработката му.

Корените на проблема Според Професионалната асоциация на розопроизводителите в страната, в основата на натрупаните проблеми в бранша не стои фактът, че в страната има около 400 кг непродадено розово масло от минали години. Качественото българско масло се продава добре и в ковид кризата. Тези, които произвеждат качествено, нямат проблеми с реализацията на продукта, подчертава Николов. Според него вина за ситуацията носят всички участници в сектора – от най-дребния производител през всички контролни органи в лицето на държавата, дестилериите и търговците.

„Стигна се до там, че в продължение на 3-4 месеца фермерите вместо да си вършат работата, чакат да видят колко пари ще им даде държавата като компенсация. Дестилериите пък, вместо да работят за пазари, чакат фермера да падне на колене, за да изкупят стоката му на възможно най-ниска цена“, казват от асоциацията. Ако се налага един сектор в продължение на 4-5 години да бъде дотиран от държавата, значи този сектор не е наред и се налагат спешни мерки, смятат производителите.

През миналата година Министерство на земеделието е превело около 8 млн.лева по сметките на розопроизовдителите в страната като компенсация по различните мерки.
Много производители не са изрядни по отношение на чистотата на сорта, използват забранени препарати, не спазват изискванията за поддържане на дневник за растителна защита. Би трябвало стандартите да се прилагат от всички, за да вървим напред, казват производители и търговци.

Константин Георгиев, Робертет БългарияСпоред професионалната асоциация проблемите в сектора могат да се решат само с изработване на единна стратегия за развитие на бранша през следващите години. Началото бе положено с новия Закон за розата, който беше приет през миналата година. Той изисква в България да се отглеждат само традиционните сортове „Дамасцена“ и „Алба“.

Земеделска година Освен проблемите с ниските изкупни цени и липсата на пазар, тази година най-вероятно реколтата ще бъде по-лоша от миналогодишната. Основание за това дава студеното време през пролетните месеци. „Ще бъде тежка кампанията, защото не се знае как ще бъде обран цвета. Очаква се много ниска изкупна цена – до 1,50лв/кг. Голяма част от дестилериите отказват да участват в кампанията по изкупуване и преработка на розовия цвят. През миналата година добивите бяха 300 кг/дка Тази година е по-студено, все още не се знае какви ще бъдат добивите“, казва доц. Ганка Баева, директор на Института по розата в Казанлък.

Дестилериите Има голямо предлагане и намалено търсене на розов цвят, казва и административният директор на „Робертет България“ Константин Георгиев. Дестилерията на компанията се намира в село Долно Сахране, община Павел баня и произвежда етерични масла предимно от роза и лавандула. Предприятието е част от структурата на една от най-големите компании в света, които предоставят суровини за парфюмерийното производство – френската „Робертет“. Ако има сделки за изкупуване на розово масло в момента, те са на цени от 5100 до 5 300 евро на кг, казва Георгиев.

Фирма „Робертет България“ отбелязва спад на оборота си през изминалата година, но той се дължи по-скоро на по-ниските цени на розовото и лавандулово масло. Цената им е намаляла средно с около 20%, като принос за това в световен мащаб има и ковид кризата. „Робертет България“ е сред коректните компании в региона на Павел баня и Казанлък, която се опитва да гарантира на редовните си доставчици изкупуване на суровината и да им плаща в срок.

През миналата година „Робертет България“ е изкупила 650 тона розов цвят, като е платила на розопроизводителите 2,10 /кг. Има обаче фирми, които от миналата година все още не са платили на розопроизводителите, посочват от браншовата асоциация.

Коментари към новината

Още новини от Агро