Новини от област Стара Загора и България

Старозагорската компания "Роси" планира инвестиция от 5 млн. лева в София

5595 16/04/2021 12:32 Икономика Бизнес
Старозагорската компания Роси планира инвестиция от 5 млн. лева в София
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската фирма за търговия с материали за производство на мебели „Роси“ ще инвестира над 5 млн. лева в изграждането на нов шоурум и складова база в София. Компанията разполага със земя от 8 дка, върху която ще изгради склад с площ 4 000 кв. м. и шоурум.

Валентин Колев„Надяваме се да приключим строителството за година - година и половина“, казва собственикът на фирмата Валентин Колев.

Фирма „Роси“ има изградени представителства и складови площи в Бургас, Варна, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Велико Търново, Пазарджик, Плевен и 2 склада в София, както и производствено предприятие в Чирпан.

Цялата тази мрежа от търговски, складови и производствени обекти старозагорската компания успява да изгради и развие през изминалите почти 20 години от основаването си. Днес фирма „Роси“ заема водещо място сред търговците на материали за мебели в България.

„Успехът в този бизнес се крепи върху честността и коректността в отношенията. Казаното, обещаното при преговорите, има много по-голяма тежест от сключения договор“, казва Валентин Колев.

Началото Основателят на фирма „Роси“ Валентин Колев признава, че попада в бизнеса с материали за мебели случайно. „По професия съм строителен инженер и преди да се насоча към търговски бизнес имах строителна компания, разказва той.

Отначало фирма „Роси“ заапочва дейността си с внос на дървени плоскости и аксесоари, разкривайки и малък производствен цех в Гълъбово. Валентин Колев получава и подкрепата от негов съгражданин ,който му продава първия парцел в Индустриалната зона в Стара Загора, където изгражда базата си.

Започва работа с фирми от Турция, които през 2001 - 2002 г. също като „Роси“ са съвсем малки производители на материали. Днес същите тези начинаещи тогава партньори са големи и утвърдени фирми - като AGT, например.

„В Турция има едно такова правило – когато постигнеш добри отношения в бизнеса с някого, той започва да те препоръчва на друг. Когато турците ти кажат „Ти си част от нашето семейство!“ - значи наистина е така. Работя с тези хора вече повече от 15 години. Внасяме няколко марки, с които сме ексклузивни за България. Голямата част от вноса е с нашата марка - „Роси“. Налагаме се на пазара с качествена продукция,  изграждайки разпознаваема марка, казва Валентин Колев.

Днес фирмата му предлага между 15 000 и 20 000 артикула. Освен от Турция, внася материали от Италия, Германия, Китай, Гърция.

„През първите години аз ходих да си търся клиенти. Когато се утвърдихме като търговци на няколко от най-големите фирми, всички сами започнаха да идват при мен“, посочва Колев. Според него част от формулата на успеха е фактът, че фирмата е семейна и в нея се включват с много работа всички членове на семейството му.

90 % от клиентите на „Роси“ са малки и средни производители на мебели в България. Останалите 10% са хора, които сами искат да сглобят или да създадат мебели по свой вкус за дома си. Този сегмент, наречен „Направи си сам“, става все по-голям през последните години.

„Българинът е човек с вкус, има идеи. Тук той може да получи абсолютно всичко, което му е необходимо, за да си направи желаната секция или кухненски шкаф, например“, обяснява Колев. Точно с тази цел съществува и цех „Разкрой“, който е съществена част от производството във фирмата.

Инвестиции Освен търговската част, важно място в дейността заема и производството.

„Инвестираме в производството на плотове, на первази, сега продължаваме да въвеждаме роботизирани системи, които свързват отделните процеси“, обяснява Валентин Колев. Вече са внедрени два робота за заточване на инструменти за мебелното производство с обща инвестиция от 2,5 млн. лева. „Ако спреш да инвестираш, си загубен в бизнеса“, категоричен е предприемачът.

Последната открита база на фирмата е отпреди няколко месеца в Кърджали. Инвестицията там е за около 4 млн. лева, а площта, върху която е изградена е 4 000 кв.м.

Преди 3 години „Роси“ открива шоурума си в кв. „Меден рудник“ в Бургас. Той е разположен на площ от 3 200 кв. м. и включва  офиси, склад за материали за мебели , шоурум.

Днес във фирма „Роси“ работят 298 души. Важно място в работата заема добре изградената логистична дейност. Фирмата разполага с  над 100 автомобила - товарни и леки. С тях стоката стига бързо до всяка една точка в страната.

Ръст в кризата Фирма „Роси“ отбелязва постоянен ръст във финансовите си резултати през последните години. Годишно оборотът на компанията надхвърля 48 млн. лева. В ковид кризата ръстът на оборота остава остабилен.

„Хората са затворени вкъщи и започнаха да ремонтират. Българинът като цяло обича да има собственост, да се грижи за дома си“, казва Валентин Колев.

Скок на цените Независимо от по-голямото търсене на пазара, очертават се и проблеми за бизнеса. Сред тях са постоянно нарастващите цени на материалите. Само през последната година цените на плоскостите са поскъпвали на 3 пъти с по 4-5%. Поскъпват лепилата, хартията. Цената на меламина също расте стремително. „Ако през други години цените на материалите растяха средно по 3-4%, то тази година ръстът е над 10-15%, посочва Колев.

Планове Плановете на ръководството на фирмата са свързани, както с развитието на базите в страната, така и с допълнителни инвестиции в производството и разширяване на външните пазари. Фирма „Роси“ има и чуждестранни клиенти – от Сърбия, Македония, Гърция, Босна, Саудитска Арабия. Една от основните цели на собствениците ще бъде да увеличат пазарите в чужбина, особено този в Гърция.

Коментари към новината

Още новини от Икономика