Новини от област Стара Загора и България

Живка Железова от "Има такъв народ": Предвиждаме част от данъците да остават в общините

Живка Железова
Живка Железова от Има такъв народ: Предвиждаме част от данъците да остават в общините
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Живка Железова е трета в листата на партия „Има такъв народ“ в Стара Загора и според обявените от ЦИК резултати ще бъде един от новите 11 депутати в Парламента, които ще представляват старозагорци. Тя е родена през 1976 г. във Варна, завършила е Икономически университет в родния си град през 1999 г. и е квалифициран икономист, магистър по счетоводство. Омъжена е за казанлъчанин, има 2 деца. В голяма част от времето си живее в Казанлък.

През 2000 г. продължава следдипломната си квалификация в УНСС - София и придобива сертификат за съдебен експерт по финансово-счетоводни експертизи. Същата година е вписана като вещо лице към Окръжен съд - Варна, където и към днешна дата е нещатен сътрудник. Има над 21-годишен професионален опит в сферата на икономическите анализи, счетоводството, финансите и данъчните консултации. Участва със своя експертен опит на финансист в подготовката на икономическата част на Програмата на „Има такъв народ“.


Професионалната си кариера Живка Железова започва през февруари 1999 г. в счетоводна кантора във Варна. През декември 2000 г. основава собствена счетоводна кантора във Варна, а през август 2006 г. открива клон и в Казанлък.

Железова притежава енергийно дружество с две фотоволтаични електроцентрали. Стартира този бизнес през 2009 година, решавайки, че е добра инвестиция с перспективи в бъдещето.

Избира за първата си фотоволтаична централа мъглижкото село Ветрен. Оказва се обаче, че финасирането на подобен проект няма да е лесно.
„В началото нито една финансова институция не ни подаде ръка. След това ни се довериха от ДСК, заложихме жилището си и така стартирахме бизнеса“, разказа за Divident.€U Живка Железова.

Инвестицията в първата фотоволтаична централа в село Ветрен е в размер на 589 000 лева. Тя е с мощност 64.26 киловата. Следва инвестиция във втора фотоволтаична централа, която се намира в Гълъбово. Тя е с мощност 70.08 киловата.
Покрай бизнеса с фотоволтаиците Живка Железова става член на Контролния съвет на Сдружението на европейските производители на зелена енергия. В Сдружението членуват само малки производители на електроенергия от фотоволтаици, с мощност до 300 киловата. „Това е неправителствена организация, която има за цел да промени мисленето на законодателя по отношение на ВЕИ“, допълва Железова.

Освен в областта на енергетиката, бизнес дамата развива успешен ресторантьорски бизнес и търговски обекти. В Казанлък тя е собственик на заведението „Сезони“. С гордост казва, че по време на кризата с пандемията не е съкратила работници в ресторанта. Успяла е да ги задържи с помощта, която правителството предвиди за пострадалите в коронакризата сектори - мярката 60:40.

- Госпожо Железова, как стана така, че Ви покани Слави Трифонов в партията?
- Стана много случайно. През септември 2019 г. случайно се запознах с областния координатор на партията Тихомир Тенев. Всъщност, на десктопа на компютъра ми все още стоят едни документи, написани от мен през октомври 2017 година. Бях ги подготвила, за да ги изпратя на Слави Трифонов. Тогава той правеше кастинг за бъдещите политици. Не успях да ги изпратя тогава, но явно това е било съдба...

- Има ли партията Ви подготвена програма за управление?
- Още от октомври 2019 година започнахме да пишем нашата програма. Всяка една от осемнадесетте експертни групи, които виждате на сайта на партията в момента, си свърши качествено работата. Партията ни има пълна готовност да изпълни задачите си и да оправдае доверието на хората.

- Най-важният въпрос за Старозагорски регион остава бъдещето на комплекса „Марица-изток“? Какво е вашето виждане по него?
- Трансформация в сектора ще има, но трябва тя да се случи бавно, постепенно. Не може току така от комплекса да излязат хора и да останат без поминък. Все още правителственият план е в зародиш. Би трябвало по-голямата част от средствата, които ще получим от ЕС да отидат към ТЕЦ-овете за оздравяване и за изграждането на алтернативен източник за добив на електроенергия. Европейският доклад е недвусмислен – все още България изостава по отношение на зеления пакт. 3,6 млрд. евро от втория стълб на Плана за възстановяване и устойчивост са насочени към зелената енергия. Затова до 2050 г. България трябва да насочи вниманието си към ВЕИ сектора.

Въглищните ТЕЦ-ове генерират високи приходи, но и замърсяването от тях е голямо. За съжаление, в България все още няма облигации под формата на ценна книга като въглеродни емисии, които да бъдат джиросвани на фондовата борса.

- Какъв ще бъде Вашият ангажимент като народен представител от Старозагорски регион към енергетиката в региона?
- Аз не съм част от Комисията на партията по отношение на енергетиката. Там е господин Хиновски. Моят ангажимент е в комисията по икономика и финанси от гледна точка на това, че в тези две области ми е експертизата.

- Какви ще бъдат ангажиментите Ви по отношение на икономиката в регион Стара Загора тогава?
- В програмата си поставяме акцент върху икономическата и финансова децентрализация. Идеята е част от данъците, които внасяме в републиканския бюджет, да остават в местния бюджет на общините. Подобен акт ще преодолее регионалните различия в страната и ще подпомогне местните бюджети. Всяка една община ще има право да администрира собствени приходи , така ще се развият успешно и по-малките общини.

- Ще се наложи ли да изграждаме нови ВЕИ, нови фотоволтаични централи през следващите години?
- Би било добре, но ако бъдат автономни. Тук ангажиментът пада върху отделните домакинства и автономните централи, които могат да бъдат създадени. Едно домакинство би могло да задоволява потребностите си от електичество чрез покривни централи. Затова част от Плана по възстановяване и устойчивост е насочена именно към малките домакинства. Проблемът обаче на световно ниво на този етап е, че все още батериите, които захранват самите панели са доста скъпи.

- Някои смятат, че правителствените мерки не са били достатъчно добри по отношение засегнатите от ресторантьорския бизнес в ковид кризата. Така ли е според вас?
- Може би смятат така, защото критериите за допустимост на отделните кандидати по отделните оперативни програми бяха доста строги. Фирмата трябваше да има добър финансов резултат през 2018 г. В нашия бранш има един проблем – често в рамките на една година оперира едно търговско дружество, на следващата – друго. Това изигра лоша шега на колегите. Работя от дълги години с едно и също търговско дружество -още от 1999 година. Аз съм счетоводител и финансист, за мен е много важно проверките и ревизиите да са качествени. Затова наблягам на финансовата обработка на базата данни. Подадохме документи, одобриха ни по първата мярка за подпомагане на малките предприятия в условията на ковид и така успях да запазя хората си.

- Кой ще поеме бизнеса Ви, когато отидете в Парламента?
- Бизнесът ми в ресторанта и магазина ще се управлява от съпруга ми. Счетоводството в двете ми кантори - във Варна и Казанлък, ще управлява моя племенница.

Коментари към новината

Още новини от Политика