Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора благодари на медиците с изложба, запечатала лицата на героите в бяло

Стара Загора благодари на медиците с изложба, запечатала лицата на героите в бяло
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

На 7 април – Световният ден на здравето, 30 пана с фотоси, запечатали лицата на медиците, борещи се всекидневно за живота на своите пациенти в ковид отделенията на старозагорските болници, бяха разположени по централната пешеходна зона в Града на липите.

Фотографиите показват в работна обстановка лекари, медицински сестри, санитари и специалисти по здравни грижи от четирите болници в Стара Загора, в които има разкрити ковид отделения – УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“, МБАЛ „Тракия“, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, Медицински комплекс „Берое“, Центъра за спешна медицинска помощ, както и много от общопрактикуващите лекари, които също са на първа линия в борбата със заразата.

Автор на фотоизложбата е Мария Младенова от Стара Загора, магистър-фармацевт, чиято работа ѝ дава всекидневен досег с трудното ежедневие на лекарите. Идеята да подготви и направи такава изложба хрумва на Мария преди около 2 месеца, минавайки покрай изложбените пана покрай пешеходната зона южно от парк „5 октомври“. Тя решава, че от тези пана непременно трябва да гледат лицата на лекарите, които стоят на първа линия в борбата с новия коронавирус.

И защото самата тя е любител фотограф, нагърбва се и със задачата сама да организира заснемането на всеки един кадър от изложбата.

В нейна подкрепа застава община Стара Загора. Зам.-кметът Иванка Сотирова прегръща идеята и съдейства за изработването на дизайна и монтирането на експозицията. „Тази изложба показва колко е важна професията на медиците, за да отдадем необходимото внимание и почит към техните грижи в тези толкова трудни моменти“, каза Иванка Сотирова при откриването на изложбата. „Мария ни създаде един повод, за който, улисани в решаването на ежедневните проблеми, може би не се бяхме сетили да отбележим както трябва. Много се радвам, когато млади хора имат толкова визионерско мислене и отношение към случващото се в национален и световен мащаб“.

Изложбата „Стара Загора ви благодари“ ще остане поне до края на април.

Коментари към новината

Още новини от Здраве