Новини от област Стара Загора и България

Почти 20% избирателна активност в Стара Загора до обяд

Почти 20% избирателна активност в Стара Загора до обяд
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Към 9 часа сутринта в община Стара Загора беше отчетена значително по-висока избирателна активност, отколкото на местните избори през 2019 година. Високият интерес към изборното гласуване продължи и в часовете до обяд.

Към 12 часа избирателната активност в община Стара Загора достигна 19,53%. Най-висока в областта е избирателната активност в община Гълъбово - 28,95%, следвана от Николаево – 25,66%, Братя Даскалови- 24,25%, Раднево- 23,58%, Гурково – 22,95% и Мъглиж - 21,44%. Най-ниска избирателна активност отчитат в Чирпан – 19,01%.

Към 11 часа желаещите да гласуват секционните избирателни комисии в Първо основно училище "Георги Бакалов" образуваха дълги опашки. Подобна беше ситуацията и в секциите, които се намират в Шесто основно училище, както и в училището в "Железник".
Репортерската ни проверка установи, че избирателите, които желаят да гласуват машинно, са сравнително малко.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров предпочете да гласува машинно в своята секция в СОУ "Васил Левски", но машината засече. След няколко опита да гласува машинно градоначалникът на Стара Загора пусна хартиена бюлетина „Това е знак, че технически трябва да се огледат по-добре всички машини, с които се гласува. Ако не бях пробвал машината, нямаше да стане публично достояние, че на практика тя не работи“, коментира Тодоров. Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на техническото обезпечаване на изборите от гледна точка на това да работят всички машини и хората да са добре запознати как да си служат с тях, да не се притесняват за вота си. "От тази гледна точка беше правилно решението да се запази гласуването с хартия, а не както имаше предложения да се гласува изцяло машинно", коментира още градоначалникът.

Очаква се след изборния ден близо 1500 членове на СИК да се струпат около палатките пред Регионалната библиотека, където ще се приемат протоколите. На въпрос дали не е било възможно да се осигурят големи помещения, в които да се приютят хората от секционните избирателни комисии в дъждовния ден, Тодоров отговори, че вариантът с палатките е избран заради безопасността на хората по време на пандемията. В момента в болниците вече няма свободни легла, всички легла са запълнени в ковид отделенията, посочи кметът.

В Област Стара Загора има общо 289 167 избиратели, от тях по списък избирателите в Стара Загора са 140 516 души. Избирателните секции в региона остават 504, тъй като три от тях отпаднаха в последния момент заради недостатъчен брой гласоподаватели.
13 са ковид секциите в региона и 8 са подвижните секции.

Сутринта в РИК бяха подадени няколко сигнала за дребни проблеми с машини за гласуване, които бяха отстранени своевременно, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика