Новини от област Стара Загора и България

5000 Марии празнуват днес Голяма Богородица в Стара Загора

5000 Марии празнуват днес Голяма Богородица в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Днес, 15 август, православният и католически свят отбелязва Успение на Света Богородица -  денят е посветен на смъртта на Божията майка. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. Божията майка почива на 64-годишна възраст. Душата ѝ напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Почти 4000 са жените, носещи името Мария в Стара Загора. С кратката му форма – Мима, са кръстени 182, а с името Марийка - 996, сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На големия църковен празник Успение на пресвета Богородица за имен ден ще почерпят още 624 старозагорки с името Мариана и 498 с името Марияна. На 15 август приемат поздрави още Мика и Мира, съответно – 5 и 44.

Дамите с имена Мариета, които са 192, и тези с имена Мариела – 157, също имат празник. Повод да почерпят имат още Марина (224), Мара (104), Маша (10) и Мери (6).
На Голяма Богородица имен ден отбелязват и Преслава, Преслав, Панайот.

Господата, които ще почерпят в Стара Загора за имен ден на 15 август с името Мариян са 192. С името Мариан са кръстени 82-ма. Повод имат и 417 старозагореца, носещи името Марин и 92-ма – Марио.

Според народните традиции на Успение Богородично не се работи. Прави се курбан за здраве и благополучие.

Коментари към новината

Още новини от Общество