Новини от област Стара Загора и България

Пакет от облекчения за ресторантьорите в Стара Загора предлага кметът

1730 09/03/2021 12:23 Икономика Бизнес
Пакет от облекчения за ресторантьорите в Стара Загора предлага кметът
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще предложи на предстоящата сесия на Общинсия съвет да бъде приет пакет от мерки в подкрепа на туристическия сектор и ресторантьорския бизнес в общината.

„Въпреки, че приходите на Община Стара Загора от наеми на общински обекти, тротоално право и други такси са намалели няколко пъти през 2020 година и очакваме това да се случи и през настоящата година, ние трябва да подкрепим този сектор от бизнеса, тъй като е един от най-сериозно ударените от икономическата криза, предизвиката от пандемията с коронавирус“, заяви днес на извънредна пресконференция Живко Тодоров, в която участва и председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора Вени Петрова.

Затова на общинските съветници ще бъде предложено да гласуват да бъде опростена такса смет на заведенията за времето, в което са били принудително затворени със заповед на здравния министър. Също така кметът ще предложи наемателите на общински обекти да не плащат наем за периода, в който бизнесите им са попадали в обсега на забраната за работа.

Ползвателите на тротоарно право да плащат само 30% от утвърдената такса з квадратен метър от началото до края на 2021 година, е друго предложение, което ще бъде гласувано. „Причината е, че тези ползватели са задължени заради противоепидемичните мерки да спазват определено разстояние помежду си, което налага да заемат и по-големи площи“, обясни кметът.

От сдружението на хотелиерите и ресторантьорите са поискали облекчения и относно плащането на някои данъци, но законът не позволява разпоредбите му да се променят с решения на местно ниво, посочи Живко Тодоров.

Ще бъде удължен и срокът за прекатегоризация на заведенията, които не са успели да преминат през тази процедура досега, а те са 40 на брой, допълни той.

Добрата новина дойде от министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е съобщил на кмета, че снощи Европейската комисия е нотифицирала финансова помощ за заведенията чрез Националната агенция по приходите.

За да се възползват от предложените мерки, собствениците на заведения ще трябва да попълнят и предадат специална декларация по образец.

„Разговорите с кмета не бяха леки, защото проблемите, които трябва да се решават не са никак прости, но отново се получи изключително добър диалог с кмета Живко Тодоров, който направи всичко възможно да подкрепи нашия сектор“, посочи Вени Петрова.

Коментари към новината

Още новини от Икономика