Новини от област Стара Загора и България

Казанлък може да предложи дялове от „ДКЦ Поликлиника“ на съседни общини

Казанлък може да предложи дялове от  ДКЦ Поликлиника  на съседни общини
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сесията на Общинския съвет в Казанлък утре ще разгледа доклад на управителя на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ ЕООД – д-р Красимир Пейчев, с предложение за промяна на името и собствеността на дружеството.  Предложението на д-р Пейчев е да се предприемат правни действия за включване на съседните общини Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево в собствеността на дружеството и промяната му за целта от ЕООД в ООД. Предложението включва също промяна на името на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ в ДКЦ „Районна поликлиника“.

Ако общинските съветници  гласуват за това предложение, те ще възложат на д-р Красимир Пейчев да проведе преговори с ръководствата на четирите общини за приемането им като съдружници чрез записване на нови дялове, като в срок до 3 месеца той трябва да внесе доклад относно резултата от преговорите.

Преди сесията на Общинския съвет разговаряме с управителя на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ за необходимостта от промените, които ще гласува утре на свое заседание ОС на Казанлък.

Д-р Красимир Пейчев- Д-р Пейчев, защо е необходимо промяна в собствеността на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“?

- На първо място защото едно такова решение би помогнало в здравното заведение за влязат свежи пари. Искам ясно да кажа, че не става въпрос за продажба на дялове, продажба на поликлиника или за приватизация. С преминаването от ЕООД в ООД ще има възможност в структурата на поликлиниката да влязат дялове от община Павел баня, Гурково, Николаево и Мъглиж. Например, сега 10% от населението на Павел баня се лекува в същата тази поликлиника. Затова съвсем логично е тази община да участва със свой дял. Миналата година кметът на Павел баня даде субсидия от 20 000 лева в Казанлък. Дяловото участие на общините ще гарантира още повече интересите на техните жители. Идеята е повече от половината от дяловете да си останат за община Казанлък, така че тя ще държи контролния пакет.

Сега „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ е общинска фирма със 100% участие на Община Казанлък в капитала на дружеството. Този процент може да се промени, за да се включат със свежи пари и останалите общини, които ползват нашите услуги. Това е мое виждане. Аз не съм икономист, нито юрист.  Давам едно предложение, което ще бъде обсъдено от принципала в лицето на Общински съвет Казанлък.

- Какви пари очаквате да влязат от другите общини?

- Имам само пилотни разговори с общините. Ако предложението получи одобрение от Общинския съвет на Казанлък, ще проведа  по-конкретни разговори.  Процесът в никакъв случай няма да бъде бърз. На по-късен етап би трябвало да се определи от общинските съветници колко точно е цената на един дял. С три от общините съм говорил до момента – Павел баня, Николаево и Гурково. Те са склонни на преговори.

- Какво е  състоянието  на поликлиниката в момента?

- Започнахме тежък ремонт на сградата – топло- и хидроизолация на покрива, външна изолация, мазилка, боядисване, смяна на дограмите и смяна на електричеството в общите части. Става въпрос за повишаване на енергийната ефективност след ремонта. Обновленията ще бъдат изпълнени по проект, финансиран от Националния доверителен еко фонд. Общата стойност е 804 000 лв., от които безвъзмездната помощ 681 000 лв. Проектът е приоритетет в предложенията за бюджета на кмета на Казанлък. Доволни сме, че общинското ръководство   пое инициативата за този проект. Благодарение на него ще успеем да закупим така необходимия ни нов рентгенов апарат.

- Какво е необходимо да се закупи още като оборудване?

- На първо време трябва да се закупи още един нов ехограф. От там нататък според целите на дружеството постепенно ще вървим напред. Ние сме добре оборудвани, макар и част от апаратурата да е поостаряла във времето.

- Каква е структурата на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“?

- Поликлиниката  има  уникална структура, няма друга подобна  в региона. Горд съм като казанлъчанин, че разполагаме с такава база. Тук работят 34 общопрактикуващи лекари .  Имаме ДКЦ, в което работят специалисти от доболничната помощ,  ренгенова, клинична лаборатория, стоматологична лаборатория, стоматолози и други специалисти. Освен всичко, разполагаме и с физиотерапия, ковид кабинет и ваксинационен кабинет.

Коментари към новината

Още новини от Здраве