Новини от област Стара Загора и България

Казанлък може да предложи дялове от „ДКЦ Поликлиника“ на съседни общини

Казанлък може да предложи дялове от  ДКЦ Поликлиника  на съседни общини
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Сесията на Общинския съвет в Казанлък утре ще разгледа доклад на управителя на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ ЕООД – д-р Красимир Пейчев, с предложение за промяна на името и собствеността на дружеството.  Предложението на д-р Пейчев е да се предприемат правни действия за включване на съседните общини Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево в собствеността на дружеството и промяната му за целта от ЕООД в ООД. Предложението включва също промяна на името на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ в ДКЦ „Районна поликлиника“.

Ако общинските съветници  гласуват за това предложение, те ще възложат на д-р Красимир Пейчев да проведе преговори с ръководствата на четирите общини за приемането им като съдружници чрез записване на нови дялове, като в срок до 3 месеца той трябва да внесе доклад относно резултата от преговорите.

Преди сесията на Общинския съвет разговаряме с управителя на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ за необходимостта от промените, които ще гласува утре на свое заседание ОС на Казанлък.

Д-р Красимир Пейчев- Д-р Пейчев, защо е необходимо промяна в собствеността на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“?

- На първо място защото едно такова решение би помогнало в здравното заведение за влязат свежи пари. Искам ясно да кажа, че не става въпрос за продажба на дялове, продажба на поликлиника или за приватизация. С преминаването от ЕООД в ООД ще има възможност в структурата на поликлиниката да влязат дялове от община Павел баня, Гурково, Николаево и Мъглиж. Например, сега 10% от населението на Павел баня се лекува в същата тази поликлиника. Затова съвсем логично е тази община да участва със свой дял. Миналата година кметът на Павел баня даде субсидия от 20 000 лева в Казанлък. Дяловото участие на общините ще гарантира още повече интересите на техните жители. Идеята е повече от половината от дяловете да си останат за община Казанлък, така че тя ще държи контролния пакет.

Сега „ДКЦ Поликлиника Казанлък“ е общинска фирма със 100% участие на Община Казанлък в капитала на дружеството. Този процент може да се промени, за да се включат със свежи пари и останалите общини, които ползват нашите услуги. Това е мое виждане. Аз не съм икономист, нито юрист.  Давам едно предложение, което ще бъде обсъдено от принципала в лицето на Общински съвет Казанлък.

- Какви пари очаквате да влязат от другите общини?

- Имам само пилотни разговори с общините. Ако предложението получи одобрение от Общинския съвет на Казанлък, ще проведа  по-конкретни разговори.  Процесът в никакъв случай няма да бъде бърз. На по-късен етап би трябвало да се определи от общинските съветници колко точно е цената на един дял. С три от общините съм говорил до момента – Павел баня, Николаево и Гурково. Те са склонни на преговори.

- Какво е  състоянието  на поликлиниката в момента?

- Започнахме тежък ремонт на сградата – топло- и хидроизолация на покрива, външна изолация, мазилка, боядисване, смяна на дограмите и смяна на електричеството в общите части. Става въпрос за повишаване на енергийната ефективност след ремонта. Обновленията ще бъдат изпълнени по проект, финансиран от Националния доверителен еко фонд. Общата стойност е 804 000 лв., от които безвъзмездната помощ 681 000 лв. Проектът е приоритетет в предложенията за бюджета на кмета на Казанлък. Доволни сме, че общинското ръководство   пое инициативата за този проект. Благодарение на него ще успеем да закупим така необходимия ни нов рентгенов апарат.

- Какво е необходимо да се закупи още като оборудване?

- На първо време трябва да се закупи още един нов ехограф. От там нататък според целите на дружеството постепенно ще вървим напред. Ние сме добре оборудвани, макар и част от апаратурата да е поостаряла във времето.

- Каква е структурата на „ДКЦ Поликлиника Казанлък“?

- Поликлиниката  има  уникална структура, няма друга подобна  в региона. Горд съм като казанлъчанин, че разполагаме с такава база. Тук работят 34 общопрактикуващи лекари .  Имаме ДКЦ, в което работят специалисти от доболничната помощ,  ренгенова, клинична лаборатория, стоматологична лаборатория, стоматолози и други специалисти. Освен всичко, разполагаме и с физиотерапия, ковид кабинет и ваксинационен кабинет.

Коментари към новината

Още новини от Здраве