Новини от област Стара Загора и България

Днес поставят първите ваксини при личните лекари в Стара Загора

Днес поставят първите ваксини при личните лекари в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Заради липса на ваксини вчера не стартира ваксинирането срещу Covid-19 при личните лекари в Стара Загора, но днес се очаква да им бъдат доставени първите дози от ваксината на AstraZeneca и имунизацията да стартира. Това съобщи за Divident.€U д-р Слави Славов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в регион Стара Загора.

Д-р Слави СлавовВ Старозагорско  работят над 160 общопрактикуващи лекари, но не всички от тях ще получат дози от ваксината днес. Засега са пристигнали ваксини за около 20% от старозагорските лични лекари. „На тези лекари е предоставен по 1 флакон от ваксината, който стига за 10 души“, уточни д-р Славов.

 „Ваксините се разпределят от РЗИ. Всеки общопрактикуващ лекар вече има списък с пациентите си, които желаят да се ваксинират. Ще ги викаме по телефона в зависимост от наличното количество ваксини“, каза д-р Славов. Очакванията му са постепенно да се регулира процеса на доставка на ваксини за личните лекари и недостигът да бъде преодолян.

Отскоро общопрактикуващите лекари разполагат със специализиран софтуер, който значително ще улесни описването на ваксинацията. Информацията с имената и данните на ваксинираните трябва да се изпраща едновременно до НЗОК, МЗ и няколко други институции. С помощта на новите софтуери се въвеждат данните на хората, които са имунизирани, с кой вид ваксина, нейния сериен номер. Така за всеки един ваксиниран много лесно ще може дап се на прави имунизационен паспорт.

Желание за ваксиниране са заявили 5-10% от неговите пациенти. Това са предимно хора  над 40 години. „Ваксината на AstraZeneca  е с подобни характеристики, като останалите одобрени ваксини и не трябва да се отнасяме с пренебрежение към нея“, казва д-р Славов.  Малък процент от пациентите му проявяват предпочитания към определена ваксина. Хората обикновено се доверяват на личния си лекар, защото той най-добре знае какви са заболяванията им и дали имат противопоказания за ваксиниране.

Засега от процеса на ваксиниране са изключени бременните жени, защото няма налична информация за това дали те могат да бъдат имунизирани. Имунизация не се прави и на деца под 18 години, както и на хора с онкологични заболявания, които в момента са на имуносупресивна терапия. За останалите онкологично болни обаче, които не са на терапия, ваксинирането е препоръчително,съветва д-р Славов.

Коментари към новината

Още новини от Здраве