Новини от област Стара Загора и България

Теменужка Петкова: Няма да прекратим едностранно договорите с американските ТЕЦ

Теменужка Петкова: Няма да прекратим едностранно договорите с американските ТЕЦ
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Няма да прекратяваме едностранно договорите с двете американски централи в комплекса Марица Изток, заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Преди около седмица стана ясно, че правителството на България е внесло в Европейската комисия План за реформи на енергийния пазар в България и график за тяхното изпълнение. Документът предвижда прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на ток от двете централи ТЕЦ „AES – Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в срок до 30 юни, като още на следващия ден се предвижда въвеждане на механизъм на капацитет.

 „За да се стигне до преговорите по отношение на европейската рамка, причината беше механизмът на капацитет, за който кандидатства България. От него ще могат да се възползват и двете американски централи. За да получим механизъм на капацитет обаче, ЕК ни поставя  условие да бъде либерализиран напълно пазара на ел.енергия на едро. Това не може да се случи, ако имаме договори с преференции, каквито са тези на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „AES- България“, обясни тя. По силата на дългосрочните договори, които имат двете централи с НЕК,  те осигуряват ел. енергия до определена квота за регулирания пазар. ЕК разглежда такъв тип взаимоотношения като държавна помощ, посочи още Петкова.

Според министър Петкова в подготвения от България законопроект е посочено, че разпоредбата по чл. 94, която урежда договорите между НЕК и двете централи, ще бъде приложена едва когато се постигне споразумение с ръководствата им, а преговорите с централите са на заключителен етап. „До 1 юли 2021 г. трябва да либерализираме пазара на едро. Смятам, че със съдействието на ЕК и разговорите с ръководствата на централите ще постигнем едно балансирано решение, така че да бъдат защитени едновременно интересите на инвеститорите и нашите национални интереси“, каза енергийният министър.

По подобен сценарий са се развили преговорите за дългосрочните договори в Полша и Унгария, даде пример Петкова. „Има специална методология, свързана с държавните помощи по отношение на т.нар. невъзвръщаеми разходи. Тази методология на ЕК дава ясна гаранция, че няма да бъде накърнен интереса на нито един инвеститор  при прекратяване на такъв тип договори, когато става дума за либерализиране на пазара на ел.енергия. В тази методология има посочени критерии и точно те трябва да се следват, за да не се допуска ощетяване на инвеститорите“, смята тя.

Коментари към новината

Още новини от Икономика