Новини от област Стара Загора и България

В Дома за хора с увреждания отрекоха да им е правен насилствено тест за ковид

Д-р Надя Трендафилова
В Дома за хора с увреждания отрекоха да им е правен насилствено тест за ковид
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Публикация във фейсбук за насилствено извършване на антигенни тестове сред потребителите в Дома за хора с увреждания в Стара Загора разгоря спорове дали се нарушават правата на потребителите в социалната институция по време наложена карантина там.

Домът за хора с увреждания в Стара ЗагораЗаради 5 установени случая на ковид сред домуващите и персонала, от пет дни домът е поставен под карантина, а от понеделник в него поетапно се извършва тестване на всички потребители и служители с бързи антигенни тестове.

Във фейсбук поста се твърди, че „почти цял етаж е отказал бързите тестове“, обаче служителите на РЗИ – Стара Загора са ги правили насила. „Държали са им главите и са им бъркали болезнено в носовете. Хората се молят да намерим някоя медия, да си кажат мъката“, пише в поста, който цитира като източник две имена – Майя Маринова и Спаска. В последвалия диалог се твърди, че домуващите били заключвани в стаите си и на етажа, като така са нарушени основни техни права и свободи.

Според директора на Дома за хора с увреждания, д-р Надя Трендафилова, вземането на проби за антигенните тестове е минало гладко. В първия ден са били тествани 87 домуващи и всички тестове са били отрицателни. „Само една жена от настанените в дома отказа да й бъде направен тест по причина, че е преболедувала от ковид преди 2 месеца и не вижда смисъл да й се взема проба. Служителите на РЗИ се съгласиха. Никой не е насилвал нея или други от домуващите да им бъдат правени тестове, процедурата протече доброволно“, твърди д-р Трендафилова.

Успяхме да разговаряме с цитираната в поста Спаска Ташева от дома, която заяви, че не е отказвала да й бъде направен тест, но бъркането в носа е било твърде дълбоко и болезнено, заради което тя е дърпала главата си и е била хваната с ръце. Тя също потвърди, че отказалите да им бъде направен тест са само хора, които вече са боледували от коронавирус. Всички други са тествани доброволно.

На домуващите на първия етаж, в който са установени два случая на ковид, е наложено ограничение да се разхождат в рамките на етажа, докато трае карантината. „Етажът не е заключван, асансьорите не са спирани, защото те обслужват живеещите на горните етажи, които могат да се разхождат на територията на целия дом“, посочи д-р Трендафилова.

Проведена е проверка от община Стара Загора по публикувана в социалните мрежи снимка на заключена врата, която се оказала портал, водещ към гаражите и работилниците на дома. „Вратата беше заключена само миналата събота и неделя и се заключва след 16 часа по определени съображения. Тази врата не е основен изход за домуващите, които могат да ползват други два изхода“, обясни директорът на дома.

„В Дома за хора с увреждания определено има напрежение от няколко домуващи, които не са съгласни с наложените ограничения от РЗИ заради пандемията, но сме длъжни да спазваме ограниченията, наложени със заповед на РЗИ и здравния министър“, коментира зам. кметът по социалните дейности Иванка Сотирова. Аз също преболедувах ковид и стоях затворена вкъщи колкото беше необходимо“, посочи тя.

Домът е поставен под карантина до 21 февруари с предписание на РЗИ – Стара Загора, след като в периода  29 януари – 12 февруари тази година са регистрирани 5 доказани случая на COVID-19 – при един човек от персонала и при четирима настанени в социалното заведение.

Още при диагностицирането на първия случай инспектори на РЗИ – Стара Загора са извършили проверка за спазване на ограничителните мерки и дезинфекционния режим и не са установили пропуски, се казва в прессъобщение на РЗИ – Стара Загора, разпространено днес.

През последните 3 дни всички 174 домуващи и персонала са били тествани по планирано изследване с бързи антигенни тестове за установяване на коронавирусна инфекция. Резултатите за домуващите са отрицателни. Изследванията на персонала се извършват днес. На директора на Дома са връчени 2 предписания с конкретни противоепидемични мерки.

След предупреждение от страна на модератора на фейсбук групата "Истината за Стара Загора" Илиан Илиев, че подава сигнал до прокуратурата по повод твърденията за насилствено тестване в дома, публикациите са били изтрити от авторите им.

Коментари към новината

Още новини от Общество