Новини от област Стара Загора и България

Липса на ваксини провали поставянето им и ядоса чакащи старозагорци

Липса на ваксини провали поставянето им и ядоса чакащи старозагорци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Днес в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ трябваше да бъдат ваксинирани 30 граждани, записали се предварително по телефона в разкрития ваксинационен кабинет. Стартът на ваксинацията беше обявен предварително от лечебното заведение.

На място обаче се оказало, че днес няма да има ваксинации, което предизвика напрежение сред дошлите да получат ваксината си, съгласно предварителния график.

"Чувстваме се излъгани, още повече че сме си направили предварително и антигенни тестове специално за тази цел", съобщи на редакционния телефон на Divident.EU старозагорецът Николай Сандев. "Чакат цели семейства, платили по над 100 лева за тестове, включително хора с хронични заболявания, пенсионери и хора с малки деца. Опитваме се да се свържем с официално лице от болницата, но не получаваме никаква информация", недоволстваха гражданите. Те настояват да разберат ще бъдат ли ваксинирани, кога и дали лечебното заведение ще поеме разходите по предварителния антигенен тест, заради проваленото ваксиниране днес.

"Ще бъдат ваксинирани всички хора, които днес не са успели да получат ваксините си", коментира за Divident.EU директорът на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ – проф. Йовчо Йовчев. "На всички граждани, които ми се обадиха обясних, че списъците с имената им са представени в РЗИ. Чакам от там да ни осигурят необходимия брой ваксини, след което ще се обадим на всеки, за да постъпи за ваксинация. Това обаче няма да стане днес, тъй като не са дошли нужните количества ваксини", съобщи Йовчев.

Освен това лечебното заведение трябва да бъде определено от РЗИ като лечебно заведение, което да извършва ваксинации. Това не е направено до момента от здравната инспекция. Що се отнася до предварителните антигенни тестове, от ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ препоръчват те да се правят на място в лечебното заведение, в деня на имунизацията , за да бъдат избегнати за в бъдеще подобни ситуации. Имаме екипи, може да направим антигенния тест. Когато хората го направят в деня на ваксинацията ще получат сигурност, казват от ръководството на болницата.

От ръководството на УМБАЛ съобщават на всички записали се за ваксинация старозагорци, че ще се спази реда на записване на хората, които са се обадили на съответния телефон. Ако има проблем с доставката на ваксините, ще информираме предварително гражданите на сайта на лечебното заведение. Ще се обадим на всеки поотделно от днешния списък, за да кажем кога да дойде за ваксината си, обещават от ръководството на лечебното заведение.

Коментари към новината

Още новини от Общество