Новини от област Стара Загора и България

Борисов: Ресторантите отварят на 1 март! Всички ученици от утре - на училище.

1522 14/02/2021 09:36 Общество България
Борисов: Ресторантите отварят на 1 март! Всички ученици от утре - на училище.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На 1 март заведенията и ресторантите ще отворят задължително! Това обяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин при посещението си в болницата в Исперих, където беше заедно със здравния министър, проф.д-р костадин Ангелов, чрез видео, публикувано в личния му фейсбук профил.

"До началото на март третата вълна трябва да е отминала. Повече по тази тема няма да се говори - отварят!" - беше категоричен Бойко Борисов. "Хората и днеска имат празник - едните празнуват Трифон Зарезан, другите - влюбените. И на нас ни липсват ресторантите, и на тях, но трябва да издържим още 2 седмици", каза Борисов.

Директорът на болницата в Исперих - д-р Абдулах Заргар, който наскоро получи българско гражданство със съдействието на премиера и указ на президента Румен Радев, за да остане начело на лечебното заведение, заяви, че има готовност да отвори ковид отделение отново, ако се появи натиск на пациенти. Той увери здравния министър, че разполага с апаратура за тежки случаи, предпазни средства и всички необходими консумативи за лечението на ковид болни. Здравният министър посочи, че така в болниците в цялата страна.

"До 2-3 седмици отново ще бъдат нещата в ред. Господ да помага - и нашия и вашия, сега в Европа заболеваемостта е висока, но ние успяваме да задължим ситуацията в добри нива - на 26-то място сме в Европа по заболеваемост и на 19-то по смърстност от ковид", посочи Бойко Борисов. До 28 февруари лекарите на първа линия ще получат добавките и увеличението на заплатите си, обеща премиерът.

От утре, 15 февруари, на училище тръгват присъствено всички ученици от всички паралелки в малките населени места.

"На всеки европейски съвет настоявам да се въведе единен медицински протокол. Сега една държава затваря граници, едни искат PCR, други не искат. Хората могат да направят съпоставка колко либерални са нашите мерки. Изключвам ресторантите и нощните заведения, всеки има бизнес и иска да си го развива. Колкото по-бързо ги отворим, толкова по-добре", подчерта Бойко Борисов.

Коментари към новината

Още новини от Общество