Новини от област Стара Загора и България

ВАС потвърди жалбата на ВМРО срещу избора на кмет от ДПС в село Копринка

1089 11/02/2021 12:00 Политика Власт
Антон Андонов, областен координатор на ВМРО - Стара Загора
ВАС потвърди жалбата на ВМРО срещу избора на кмет от ДПС в село Копринка
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Състав на Трето отделение на Върховния административен съд определи като неоснователна касационната жалба на Общинската избирателна комисия в Казанлък, подадена срещу решение на Административен съд - Стара Загора от 11 февруари 2020 г. С него старозагорският Административен съд отхвърли решение на ОИК-Казанлък, определящо като неоснователна жалбата на ВМРО БНД за констатирани нарушения при избора на кандидата на ДПС, Кенан Шакир, за кмет на село Копринка.

В жалбата си ВМРО посочват, че към датата на избора на Кенан Шакир за кмет на селото той не е преустановил участието си във фирма ЕТ "Бамбино - К.Саид". Обстоятелството е установено с доклад от 27 декември 2019 г. на Постоянната комисия за противодействие на корупцията, сигурността и обществения ред и за упражняване на контрол върху актовете, издадени от органите на местната изпълнителна власт при ОбС - Казанлък. Въпреки констатациите на доклада, казанлъшката ОИК отхвърля жалбата на ВМРО срещу назначаването на Кенан Шакир за кмет на с. Копринка като неоснователна.

С решението си ВАС връща преписката на Общинската избирателна комисия в Казанлък за ново произнасяне, съобразно дадените указания по тълкуването и прилагането на материалния закон.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, което на практика означава, че задължава ОИК-казанлък да признае нашата жалба и да обяви избора на кмета Кенан Саид за невалиден, каза за "Дивидент Медиа" областният координатор на ВМРО в Стара Загора Антон Андонов. След като получи решението на ВАС, казанлъшката Общинска избирателна комисия е длъжна да се събере в определен срок и да вземе решение за провеждане на нови избори за кмет на селото, посочи Андонов. Колко време ще отнеме цялата процедура отсега е трудно да се определи.

Коментари към новината

Още новини от Политика