Новини от област Стара Загора и България

Николай Николов: Ще приемем разумен и реален бюджет за община Стара Загора

Николай Николов: Ще приемем разумен и реален бюджет за община Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Макрорамка от 180,6 милиона лева предвижда проектът за бюджет на Община Стара Загора за 2021 година. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности, собствените приходи, дейностите, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък от миналата година.

Рамката на общинския бъджет за 2021 беше дискутирана в продължение на близо 2 часа по време на Обществено обсъждане на проекта за бюджет на общината.

През изминалата 2020 година средствата, с които е разполагала община Стара Загора, са били малко над 177 млн. лева.

За проектобюджета на община Стара Загора, внесените предложения от политическите сили в Общинския съвет и възможностите за развитие разговаряме с председателя на Комисията по финанси бюджет  в Общинския съвет Николай Николов.

Николай Николов- Господин Николов, кога проектобюджет на Стара Загора за 2021 година, предложен от кмета Живко Тодоров, ще влезе за разглеждане от Комисията по финанси?

- Ще заседаваме на 16 февруари. Искам да благодаря на всички колеги – от „БСП за България“, от ВМРО и всички останали, които направиха и внесоха свои предложения в Комисията по финанси. Всички предложения са много добри и разумни и ще бъдат обсъдени. Както казва, обаче, кметът Живко Тодоров, трябва да бъдем по-сдържани в ситуация на пандемия. Предложеният от него бюджет е предвидим, реален и прави рамката на финансите такава, че да запазим и реализираме всички започнати проекти в общината.

Община Стара Загора работи много добре с кредитните институции, с различните програми от Европейския съюз. Наскоро „Стандарт енд Пуърс“ препотвърди отново кредитния рейтинг на общината. Ние имаме добра кредитна политика, стабилна ликвидност, което е важно за реализиране на проекти. С такъв рейтинг имаме възможност да получаваме най-добри лихвени условия.

През миналата година имахме период с доста ниска събираемост на данъците, но в крайна сметка общината направи така, че успяхме да приключим годината с добър резултат.

- Каква събираемост на данъците постигна община Стара Загора в условията на пандемия?

- По отношение на патентния данък имаме събираемост 83%, при имуществените данъцисъбираемостта е 100%, за превозните средства също, при събираемостта по отношение на данък за имущество и придобиване на имущество този процент е 92%. Като цяло средната събираемост на данъците в общината е малко над 82%. За следващата година няма да имаме увеличение на данъци и такси и ще се опитаме да направим така, че да вдигнем процента на събираемост. В крайна сметка един данък е платим, когато е възможен. Трябва да бъдем реалисти.

Жестът, който община Стара Загора направи за облекчение на бизнеса в пандемията, като спря събирането на такси за тротоарно право, някои наеми, също се отрази на крайния резултат. Въпреки това той е добър.

- Кои от внесените предложения от политически сили ще обсъдите приоритетно?

- От „БСП за България“ предложиха новородените деца в общината да получават специален пакет с най-необходимото за едно новородено дете. Предложението със сигурност е добро. Миналата година успяхме да приемем програмата „Образована раждаемост“и към нея сме насочили финансов ресурс за тази година в размер на 300 000 лв. Отделно 90 000 лв. ще  гласуваме за подпомагане на инвитро процедури – това е важна програма. В този смисъл идеята на колегите от БСП е наистина добра, макар че донякъде, според мен, се дублира с тази, която приехме. Затова си мисля, че можем да доразвием приетата програма и при възможност на бюджета, рамката от 300 000 лв. да бъде разширена.

Колегите от ВМРО искат в  ДГ 11 „Загоре“ да се изгради нова отоплителна инсталация на газ. Ние имаме в момента включени няколко такива газификации, ще разгледаме и тяхното предложение, за да видим дали ще можем да осъществим този проект. Котел с газова горелка имаме в ДГ 25, в ДГ 29, предстоят ремонти и в други ДГ.

- Много от старозагорци смятат, че средствата за здравеопазване никога не достигат. Ще се промени ли нещо през тази година?

- Здравеопазването е много важно и това е отразено в проектобюджета. Общината предлага увеличение на бюджета за здравеопазване през тази година с  1 млн. 690 хил. лв. спрямо предходната година. Винаги сме говорили с общинските здравни заведения и сме обсъждали техните нужди. Ще припомня, че през изминалата година увеличихме капитала на Болницата за активно лечение и пневмо - фтизиатрични заболявания с 50 млн.лв. За триажния кабинет също отпуснахме 80 хил. лв. Искам да успокоя обществените нагласи по отношение на сградата на бившия АГ комплекс. Предстоят разговори с министъра на здравеопазването, в които ще се включи както кметът, господин Тодоров, така и председателя на Общинския съвет Мария Динева. Подготвя се сериозна документация, която ще бъде представена на МЗ. Тръгнали са разговори и аз вярвам, че сградата ще бъде прехвърлена на общината, за да направим доболничен център по европейски стандарт за всички граждани на община Стара Загора.

- Какво очаквате да се случи по време предстоящата сесия, на която трябва да бъде приет Бюджет 2021?

- Аз искам да призова всички колеги да приемем рамката на бюджета и да направим така, че да начертаем линиите, по които да го следваме. Ако се окажем в по-добра среда през второто шестмесечие на годината, винаги можем да направим промяна и да реализираме конкретните предложения на колегите. Тази рамка на бюджета ще изгради Стара Загора като развиващ се, европейски град, известен не само като център на културата, спорта, но и като добро място за привличане на инвеститори и правене на бизнес. В този смисъл, бих искал да кажа, че основен акцент в работата ни ще бъде придобиването на летището от общината и превръщането му в икономическа зона. По този начин ще можем да осигурим наистина добри условия за привличане на големи инвеститори и по-добро бъдеще за града.

Коментари към новината

Още новини от Общество